Вторник, 26 Януари 2021 г.

Общинският приют за бездомни в Силистра отвори врати за новия зимен сезон

На прага на новия зимен сезон вече работи Центърът за временно настаняване в крайдунавския град, съобщи Мария Недялкова, заместник-кмет на община Силистра. Ежегодно той е алтернатива за десетина души да преживеят студовете.

При необходимост капацитетът му може да бъде увеличен до 20 човека максимум. Досега не е имало случай да остане ненастанено лице, допълни тя.

Различното тази година е, че потребителите ще бъдат тествани с PCR тест и ще бъдат настанявани при отрицателен резултат. Община Силистра ще има ангажимент за това.

Съвместно с БЧК са подсигурени първоначални запаси от храна, но като цяло изхранването е ангажимент на самите потребители.

От догодина ще бъдат включени в програмата "Топъл обяд", която се очаква да започне през януари.

Преди да започне настаняването е направен и ремонт, заяви отговорникът за Центъра за настаняване Веселин Калчев. За хората в подслона ще има денонощно топла вода и отопление.

Ежедневно ще се прави дезинфекция, като самите потребители ще имат ангажимент за почистване на спалните и други помещения.

Осигурено им е и място за разходка във вътрешния двор.

Основно хората, които зимата се настаняват там са такива, които са останали без доходи, на улицата. За поне половината от тях това е пореден сезон.

През лятото спят навън или при приятели, но когато паднат температури се завръщат на добре познатото си място.

Калчев сподели, че малцина оценяват социалната услуга, която им се предоставя. Честа практика е злоупотребата с алкохол, която води до пререкания и сбивания, които завършват със сигнал до 112.

И въпреки някои горчиви моменти, остава радостта, че има хора, които минали през Центъра за временно настаняване не се връщат там. Подадена им е ръка, за да могат да си намерят работа и жилище, и да продължат живота си.

Не така обаче стоят нещата с други. Не искат да извършват обществено полезен труд, не искат да се социализират, предпочитат по цял ден да се шляят, ровят по казаните за смет, просят, сподели Веселин Калчев.

Настаняването е целогодишно, за срок от три месеца, след заповед от дирекция "Социално подпомагане". Като срокът може да бъде удължен. В центърът се настаняват само мъже.

Създадени са обаче и условия, в краен случай, при необходимост, за настаняването и на майка с деца.

снимка и текст: Незабравка Кирова-Христова

Facebook коментари