Четвъртък, 04 Март 2021 г.

При съседите: В Кълъраш откриха цифрова лаборатория, първата в Европейския съюз, намираща се в библиотека

Интелигентната лаборатория в окръжната библиотека "Александру Одобеску" в съседния на Силистра румънски град Кълъраш беше открита на 17 ноември 2020 г.

Smart Lab се финансира от окръжния съвет на Кълъраш, струва 100 000 евро и съдържа: 30 лаптопа с лицензи и софтуер графичен дизайн, интерактивна дъска, 30 VR очила, 2 многофункционални образователни робота, 2 3D скенера, 30 3D моливи, 6 3D принтера, единият от които е многоцветен и 5 едноцветни. Проектът е реализиран в партньорство с Асоциацията за инициатива за конкурентоспособност INACO.

Това е втората цифрова лаборатория в страната, създадена извън училищата и първата в Европейския съюз, намираща се в библиотека.

"Това е първата библиотека в Румъния, в която се помещава интелигентна цифрова образователна лаборатория. Това е първата библиотека в Европа, която е оборудвана с интерактивна дъска, многофункционални образователни роботи, 3D моливи, 3D принтери, очила за виртуална реалност, лаптопи, интелигентни мебели, ново учебно пространство, което вдъхновява и мотивира нашите деца, младежи и възрастни, желаещи да преквалификация.

Тази Smart Lab е петата в Румъния, но е втората извън училищното пространство. Първият регион извън Букурещ-Илфов е Кълъраш, домакин на такава високоефективна лаборатория, която предоставя на всички жители на Кълъраш достъп до цифрова и технологична грамотност.

Това не е евтин проект, но не е и скъп. Много, когато чуха, че този проект струва 100 000 евро, до ключ, те ми казаха, че не е възможно. Да, възможно е. Това е проект, основан на разходи, а не на печалба. Разбрахме се с ISJ Călărași да започнем онлайн обучителни сесии с учители, които искат да научат как да използват 3D софтуер за 3D принтери. Всичко ще се случи онлайн, в мрежата, която създадохме около 5-те активни интелигентни лаборатории", каза Андрея Пол, президент на INACO.

ползвана е информация от румънски сайтове.

Facebook коментари