Вторник, 27 Февруари 2024 г.

Най-възрастната жена в Силистренско става днес на 102 години

Днес, на 19 ноември 2020 година, силистренката Женика Великова празнува своята 102-ра годишнина.

На-старата жива жителка на областта е родена през 1918 г. в края на Първата световна война в град Галац, когато в цяла Европа вилнее "испанската инфлуенца", румънката се залюбва с български моряк, родом от Алфатар и се преселва през лятото на 1940 г. в Силистра.

На 1 октомври същата година в народна носия, но без да знае думичка български, младата жена посреща Българската армия, освободила града от румънска окупация. Първоначално в семейството не я искали, никой не знаел румънски, тя не знаела български. "Но с търпение и доброта нещата се оправиха…", спомня си баба Женика. Свекърва й не я е искала. Но въпреки това успяват 17 години да живеят заедно и накрая да стане Златната Жана.

"Талисманът" на семейството в родния Галац била малката Женика. Родените преди нея шестима братя и сестри не оцеляват и почиват много малки. Затова баща й изчакал 10 дни и чак тогава я регистрирал като новородено бебе. Така по документи Женика е родена на 29 ноември, но празнува със семейството си на 19-ти. След нея се раждат още… 9 деца, шест от които доживяват до зряла възраст. Днес в Галац живеят двете й сестри – на 91 и 98 години.

Рецептата си за дълголетие столетницата не издава, защото не я знае. Каза само, че без нескафе и малка ментичка денят й не започва. "Много години ми даде Господ, но ми взе очите, главното е, че акъла ми остави", заявява Женика Великова.

снимка и информация: silistra.briag.bg

Facebook коментари