Сряда, 29 Ноември 2023 г.

Очаквана новина: Нов център за кръвна плазма, който ще обслужва област Силистра, отваря врати във Варна

Варна става вторият град в сраната, в който преболедували коронавирус могат да дарят кръвна плазма. Центърът разполага с необходимата апаратура, а след кампания, в която се включиха граждани и фирми, бяха осигурени консумативи и легла. Стоян Пасев – областен управител, съобщи в предаването "Тази сутрин", че центъра започва работа от днес. Помещенията са оборудвани и дезинфекцирани, и днес започва кръводаряването.

Целият район – Добрич, Търговище, Разград и Шумен, както и Силистра, чакат с нетърпение да отвори центърът, защото за тази част от страната тук ще става кръводаряването. Ще могат да се обработват по 10-12 човека на ден. Идеята е на сайтовете на областните щабове и на болниците да има информация на какви изисквания трябва да отговарят желаещите да дарят кръвна плазма", обясни областният управител Стоян Пасев.

В центъра има специалисти – обучение са преминали трима лекари, а преди това - още един, обясни и директорът на центъра д-р Жана Йорданова. По думите й първоначално в центъра ще могат да даряват кръв по 10-12 човека на ден, но постепенно ще се увеличават възможностите.

"Всеки, който иска да дари, трябва да има установена COVID инфекция с PCR тест. Ако има последващ отрицателен тест, трябва да са минали 14 дена от него, или 28 дни от отшумяването на последните клинични признаци", обясни д-р Жана Йорданова. За да не става струпване на хора, желаещите да дарят кръвна плазма трябва да си запишат час по телефона. Прави се предварителен график за преглед и за самото даряване. Прави се тест за антитела, и ако има допустимото количество, му се дава час за даряване, посочи д-р Жана Йорданова. 10 човека вече са записани за преглед и до утре ще стане дали отговарят на изискванията, за да дарят кръвна плазма.

Facebook коментари