Сряда, 25 Май 2022 г.

Приключи първият етап от зарибяването на езерото Сребърна до Силистра

През вчерашния ден отново бе зарибено езерото Сребърна от служители на РИОСВ-Русе. С него приключо първият етап от дейностите, предвидени по проекта "Управление на сукцесионните процеси и подобряване на качеството на местообитанията на защитени водолюбиви видове във влажната зона в Поддържан резерват "Сребърна", финансиран от Оперативна програма "Околна среда".

В местността "Пристана", в централно водно огледало бяха общо освободени 1200 кг. отраснали индивида риби от вида див шаран. Рибките са по-големи от стандартната храна на американското бодливо сомче – инвазивен и изключително агресивен вид риба, обитаващ езерото Сребърна. Периодът е подходящ, тъй като младите шаранчета са укрепнали и ще имат достатъчно време да се адаптират преди настъпването на зимата.

Със зарибяването се очаква да се намали натоварването от хищничеството, ще се създадат реални условия за ефективно размножаване и увеличаване на числеността на дивия шаран, както и ще се подобри хранителната база на водолюбивите птици в защитената местност.

Това е първото зарибяване на водния обект от общо предвидените четири по проекта.

Facebook коментари