Четвъртък, 02 Декември 2021 г.

Ръстът на заплатите отново се ускорява в цяла България, но не и в Силистра

След забавянето през второто тримесечие темпът на растеж на средните брутни месечни възнаграждения в страната отново се покачва през юли - септември. Според националната статистика средната заплата достига 1373 лв. през третото тримесечие, което е с 9.9% над нивото й преди година. Това се равнява на 1065 лв. месечно след данъци и осигуровки.

Ускорението на растежа е видимо в почти всички области в страната, но не и в Силистра.

Увеличението се дължи предимно на два сектора - имоти и работещи в държавното управление, здравеопазване и образование. Годишното увеличение на възнагражденията въпреки кризата се дължи, от една страна, на по-високата минимална работна заплата тази година (от 560 лв. през 2019 г. на 610 лв.) и от друга - на повишението на възнагражденията на учители, лекари и работещи в куп администрации от бюджетната сфера.

С най-високи заплати остават работещите в столицата - средните брутни възнаграждения достигат 1855 лв. месечно. Далеч на второ място са работещите в София-област (1297 лв.) и Варна - 1259 лв. Трите области отчитат годишен ръст между 8 и 12%.

Същевременно най-силно увеличение спрямо миналата година отчитат области, които от дълго време са на дъното по отношение на средните възнаграждения. Като Видин и Благоевград, които отчитат ръст от съответно 17% и 13%.

От друга страна, в Силистра заплатите, изглежда, стагнират - за година средното ниво нараства с едва 31 лв. до 953 лв. Перник също е с увеличение е пак от едва 1% при средна заплата от 991 лв. през третото тримесечие, но е по-висока отколкото в Силистра.

Facebook коментари