Вторник, 27 Февруари 2024 г.

Кадър с рибар от съседния на Тутракан румънски град Олтеница ще е на пощенска картичка на Европейската комисия

Снимка от проект "Мемофиш" отличена в конкурс на Европейската комисия

Снимка от проект "Мемофиш" на Българо-румънската търговско-промишлена палата беше отличена в конкурс за пощенски картички на Европейската комисия. Картичката ще разпространявана в цяла Европа и е част от визуалните послания на кампанията #EUinmyRegion, която популяризира приноса на проектите с европейско финансиране за промяна на градовете и регионите. Тя може да бъде видяна на сайта на Програма Интеррег V-A Румъния – България.

Отличеният кадър с рибар от Олтеница илюстрира един от старите незабравени начини за риболов - с правоъгълна мрежа, окачена на висяща конструкция. Снимката е направена на устието на река Арджеш. Автор на кадъра е Венцеслав Петков. Това е само един елемент от стотиците материали – снимки, филми, видео и аудио записи, текстове, клипове - които са създадени в рамките на уникалното аудиовизуално проучване на културното наследство на рибарските общности в българо-румънския регион. Всички продукти на проучването са достъпни в сайта https://memofish.eu/ и могат да се ползват безвъзмездно от организациите и фирмите, които работят за насърчаване на регионалния туризъм.

Партньори на БРТПП в изпълнението на проект "Мемофиш. Памет и бъдеще. Истории за дунавската цивилизация" са Сдружение "Паралел – Силистра", Регионален исторически музей – Русе, Асоциация "Акчес" – Кълъраш, Местна инициативна рибарска група "Дунареа Кълърашеана".

Facebook коментари