Сряда, 28 Септември 2022 г.

Митрополит Яков: "Моля бог, в тези дни на изпитания, с лекота и твърдост да ги понасяме!"

Доростолският митрополит Яков даде първото си интервю след интронизацията си на 30 октомври.

Георги Милков, който е водещ на новото предаване за религия по БНТ 1 "Вяра и общество", взе интервюто от силистренския митрополит.

Когато тази година Доростолската епархия овдовя след кончината на митрополит Амвросий и сред достоизбираемите епископи се нареди името на Яков, мнозина предрекоха, че той ще бъде най-достойният сред избраните. И не напразно, след като бе посочен с огромно мнозинство от Светия синод, патриарх Неофит каза за него, че е "добър духовник и църковностроител, който с много усърдие и ревност е изпълнявал възложените му послушания и служения, и е отдавал сили и талант за доброто на църквата". Много митрополити и епископи, както и специални пратеници от поместните православни църкви дойдоха в Силистра миналата седмица за посрещането на новия митрополит.

Освен небесните закрилници новият владика на Силистра има и свой земен благодетел. Това е пловдивският владика Николай. "Ясно виждам Божията милост още в ранните години на моето посвещение в монашество, когато Бог ме среща с мъдър, богообразен мъж, изпълнен с пламенна ревност по Бога - моя духовен отец и наставник във вярата, високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, на когото засвидетелствам синовна благодарност и признателност за грижите и отеческото внимание", каза Яков веднага след като бе избран от Светия синод с огромно мнозинство. От 13 владици, сред които и патриарх Неофит Български, който е и митрополит Софийски, за него гласуваха 11 архиереи. По време на речта си след избора Яков се обърна специално към митрополит Николай с думите: "Искрено съм ви благодарен, високопреосвещени владико, че въпреки човешките ми слабости вие ме подкрепяхте с толкова милост и облякохте с толкова благодат. Нямам думи, за да изразя в достойнство мярата на всичко, което направихте за мене. Разчитам на вас, на вашата подкрепа и на вашите мъдри съвети." И в неофициални разговори Яков не пести думите на благодарност и примерите за благоволението, което получавал непрекъснато от своя духовен отец.

В неделния ден на 1 ноември владиката Яков отслужи и първата си архиерейска литургия, поемайки архипастирството над древнопросиялата Доростолска епархия. По тези земи е служил самият апостол Андрей Първозвани. На два километра от Силистра, но на румънска територия има запазен баптистерий, в който кръщенета е извършвал апостол Андрей. И за това престола на Силистра е толкова ценен от православните.

Яков е третият владика, който застава начело след каноничното възстановяване на епархията през 2001 г. Преди това от 1871 г. Доростолска епархия е обединена с Червенската. Затова е смятана за една от най-младите в съвременната история на страната, но всъщност е сред найдревните в цялата българска история, защото е формирана около 390 г. Основана е върху пролятата кръв на 12 светци, понесли мъченическа смърт през ІV в. сл. Хр. Част от мощите на един от тези първи християнски мъченици по българските земи - св. Дасий, се съхраняват в митрополитския храм на Силистра. Там са и мощите на св. Преподобна Димитра Киевска, както и тези на св. Емелиян Доростолски, на св. Кирил Аксиополски, понесъл мъченическа смърт през 304 г., и още десетки свети мощи заедно с частица от Честния кръст Господен След покръстването на българите през 865 г. Дръстър е една от първите епархии на Българската православна църква. През 870 г. в града е регистрирана катедрата на епископ Николай, а на брега на Дунав, върху лобното място на св. Емилиан, е издигната епископска базилика. Там е и резиденцията на дръстърския епископ Дамян, който през 927 г. е обявен за пръв български патриарх, канонично признат от останалите поместни православни църкви. След освобождението на България от византийска власт при Асеневци Дръстър е митрополитска катедра на Търновската патриаршия, а след османските нашествия в края на XIV в. Дръстърската митрополия преминава към Константинополската патриаршия. Нейните предстоятели след това получават екзархийски права над цялото Подунавие, Влахия и Молдова.

Facebook коментари