Понеделник, 15 Юли 2024 г.

Многоуважаваният заслужил учител от Силистра Николай Манолов направи дарения за Държавния архив

Вчера многоуважаваният заслужил учител от Силистра Николай Манолов направи дарения в Държавния архив в града ни.

Със сълзи на очите си той се раздели с осемте албума, които собственоръчно е направил на всеки свои випуск, на които е бил класен ръководител, в продължение на близо 30 години. Първият албум е от първия му випуск 1959/60 година. Всички снимки в албумите са негово дело , както и художественото оформление.

Личността и животът на Николай Янков Манолов могат да се определят с две думи : скромност и трудолюбие. Посветил е целия си живот на учениците си. Цели 38 години остава верен и всеотдаен на професията си – учител по химия от 1954 г. до 1994 година, когато се пенсионира в Природоматематическата гимназия "Св. Климент Охридски" – Силистра. Неговият труд е благороден и незаменим. Формулата на успеха му е в това, че той успява да съедени в себе си любовта към работата и учениците. Може би и сега, когато вече не учителства, чувства любовта на своите ученици, пораснали и помъдрели, поели своя път в живота. Много радостни мигове е имал в живота си. Най-вълнуващият момент за него е през 1985 година, когато получава званието "Заслужил учител", а по-рано и орден "Кирил и Методий" ІІ степен. Това е наградата, задето често "сънят не достига и пада сняг по твоите коси, и малките фиданки се надигат, и младостта живота ти краси".

Николай Манолов е име възвишено, звучно.Той е нежен и дълбок човек. Изпитва доверие към хората. За него истината е заключена в неговата любима химия и философията на живота. Щедро изразходва своите познания. Николай Манолов е душа, която може да се сравни с младост, пролет, дете, музика, стих... Той е от хората, които ценят приятелството и е щастлив, че се е докоснал до истинското, стойностното в живота. Липсват му неговите колеги и приятели Здравко Константинов и Вергил Крумов /вече покойници/, но е щастлив, че когато са били живи, е отивал при тях винаги навреме. " Ако искаш да имаш приятели, никога не трябва да отиваш при тях късно. Техните болки и радости стават и твои. Те са отрязък от живота и младостта, които никога няма да се върнат – мъдро заключава той.
Според Николай Манолов човек трябва да бъде в мир със себе си, да изпитва удоволствие от живота и да контролира активността си.
В присъствието на директора на архива Драгомира Балева и нейният екип той получи удостоверение за дарение с пожелание за добро здраве и спокойни старини.

АРТ Силистра

снимки: Марин Минев АРТ Силистра

Facebook коментари