Сряда, 28 Февруари 2024 г.

Георги Милков: "Силистра е един малък духовен Йерусалим"

Георги Милков е водещ на новото предаване за религия по БНТ 1.

То ще върви всяка събота вместо "Вяра и общество" и ще представя православието с предимство и ще се казва "Религията днес".

Георги Милков бе в Силистра за да прави репортаж за новоизбраният Доростолски митрополит Яков, който ще излезе в новото предаване и ще бъде излъчен по държавата телевизия в следващите седмици.

Журналистът е останал впечатлен от забележителностите в Силистра, особено от гроба на еврейския светец равин Папо. Това става ясно от поста му в социалната мрежа.

"Силистра е един малък духовен Йерусалим. Хиляди евреи от Израел, САЩ, Канада и дори Латинска Америка ходят на поклонение там заради гроба на Елиезер Папо - един от най-почитаните равини и учени в юдаизма. През 1828 г. равин Папо спасява града от холера по време на Руско-турската война, отделяйки здравите от болните, които са поставени под карантина. Но самият той се разболява и умира."

Предаването по БНТ 1 "Религията днес" ще бъде с образователен характер.

"У нас православието се представлява от Българската православна църква и затова основно място в предаването ще имат разговорите с нейни представители – изтъкват от БНТ. – Наред с това ще присъстват и темите за другите религии и християнски деноминации, изповядвани в България – римо-католицизъм, протестантство, ислям, юдаизъм."

В "Религията днес" ще гостуват хорови формации и състави, за да изпълняват православна музика. Ще бъдат разглеждани аспекти на християнската култура и изкуство. Рубриката "Под едно небе" ще представя различните вероизповедания в България – и ще я подготвят регионалните телевизионни центрове на БНТ.

Затова от телевизията поканили професионалист като Георги Милков, който има задълбочен интерес към религиите и традициите.

Георги Милков е с дълъг стаж в международната журналистика. Основния си опит в професията формира като автор на вестник "24 часа", където постъпва още като студент по журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Работил е като специален пратеник на "24 часа" по делото срещу българските медицински сестри в Либия, като военен кореспондент е бил в Афганистан, Ирак, Судан, Йемен и др. Интервюирал е световни лидери като Шимон Перес, Реджеп Тайип Ердоган, Шиндзо Абе, Бенямин Нетаняху, Файез Сарадж.

Facebook коментари