Събота, 06 Март 2021 г.

Съюза на българските журналисти награди четирима от Силистренско с паметна значка "Златно перо"

В Силистра навръх 1 ноември – Ден на народните будители и празник на българската журналистика, бе проведено мини тържество по награждаване на 4-ма членове на Дружество Силистра-Тутракан към Съюз на българските журналисти с паметна значка "Златно перо".

По повод двойния празник и във връзка с конкретния повод областният управител Ивелин Статев изпрати поздравителни адреси до членовете на СБЖ, вкл. със специални послания до наградените.

В поздравителните адреси на председателя на най-голямата журналистическа организация в България г-жа Снежана Тодорова до юбилярите Енчо Енчев (75 г.), Калина Грънчарова (60 г.), Цветана Игнатова (60 г.) и Йордан Георгиев (60 г.) се казва: "Наградата по проект на художника Борис Ангелушев от 1974 г. на миналия век се връчва за активна журналистическа дейност" (град София, октомври 2020 г.).

Енчо Енчев е родом от Търговищкия край, възпитаник е на Софийския университет и е работил като кор. на БТА, после като журналист, вкл. главен редактор на в. "Силистренска трибуна" и в. "Нова силистренска трибуна"; бил е пет мандата член на ръководството на СБЖ; автор е на няколко книги с поезия и проза, включително емблематичните сборници "Добруджанци се смеят".

Калина Грънчарова е възпитаник на Институт за културно-просветни кадри във Варна и е родом от Дуловско, но житейският й път и трудов стаж преминава в град Тутракан. Била е директор на Младежки дом, работила е в местното кабелно радио, но през последните десетилетия е в екипа на в. "Тутракански глас" (за 55-ата му година вестникът е носител на наградата "Плакет на СБЖ", подобно на Радио "Мелодия" Силистра с управител Галина Георгиева по повод негов юбилей). Кор. е на Радио "Шумен" и списва вестници за общините Главиница и Ситово.

Цветана Игнатова е родом от Врачанско, но повече от 40 години живее и работи в Силистра. Възпитаник е на ИПУ Силистра, на Шуменски университет "Еп. Константин Преславски" и на РУ "А. Кънчев". Работила е в организационни структури, преди да започне през 90-те години – до 2008 г., да издава вестниците "Оркус", "Силистра плюс" и "Събеседник". Работила е също във в. "Порт Силистра". Като част от смесен екип е издавала вестници на общините Главиница, Ситово и Алфатар. В момента е директор на дирекция "Хуманитарни дейности" в община Силистра.

Йордан Георгиев е родом от Силистренско и от 1985 г. е на работа в Силистра – бил е директор на Общински младежки дом Силистра, а от 1990 до 2012 г. е в медийната сфера (Радиоцентър Силистра, в. "24 часа" София – кор., като междувременно е бил сътрудник на близо 30 издания – вестници, радио и телевизионни станции, както и на сайтове в интернет, поддържа собствения си новинарски блог "Версинаж", учреден преди 10 години). От 2013 г. е експерт "Връзки с обществеността" в Областна администрация Силистра. Завършил е Великотърновския и Русенския университети, има специализации по политически науки в Москва и по мениджмънт в спорта в София. Бил е в три мандата е член на УС на СБЖ (2004-2015 г.). Координатор №1 на България за 2010 г. на Фондация "Достъп до информация".

Преди четиримата новонаградени с най-голямата индивидуална награда на СБЖ тази чест са имали други трима от Силистренския край. В по-близкото минало това е Тамара Спасова – главен редактор на в. "Напредък" Тутракан. В по-далечни години "Златно перо" за заслужили и съответно получили двама от доайените в журналистическата гилдия и някога също членове на СБЖ: Любен Антонов – близо 50 г. кор. на БНР, вкл. от Крайдунавска Добруджа, и Валентин Чернев – дългогодишен журналист и главен секретар на вестници, издавани в Силистра.

Още един силистренски журналист през последните години стана лауреат на СБЖ - кор. на БТА Пеньо Николов стана носител на "Годишна награда на СБЖ" в една от категориите, присъдена му по решение на УС на СБЖ, а по-късно бе избран и за почетен гражданин на Силистра.

Facebook коментари