Четвъртък, 02 Декември 2021 г.

Денят на народните будители е отбелязан за първи път в Силистра през 1941 година

Денят на народните будители за първи път е отбелязан в Силистра през 1941 година, тъй като дотогава Южна Добруджа е под румънска окупация.

Според публикация във в. "Подем" от 7 ноември 1941 година още на 31 октомври във всички учебни заведения на града има сказки за значението на празника. Учениците гледат представление на пътуващия театър "Нов свят". На 1 ноември 1941 година на централния градски площад е отслужен тържествен молебен. Има парад на войските на гарнизона и на ученици, които през този ден дефилират из града със знамена и пеят патриотични песни.
В историята на Силистра са записани много имена на народни будители, сред които се открояват първият светски поет Партений Павлович, Сава Доброплодни, Илия и Рашко Блъскови, Евлампия Стоева и много други.

Във връзка с разпоредбите на Министерство на здравеопазването, РЗИ-Силистра и на Общинския кризисен щаб в Силистра, свързани с разпространението на COVID-19, през тази година е отменена церемонията за връчването на отличия на дейци на културата, изкуството и педагози, които се присъждат всяка година за принос в духовното развитие на Община Силистра. Отличените ще получат наградите си на индивидуални срещи.

Facebook коментари