Четвъртък, 02 Декември 2021 г.

Назад в историята: Преди 34 години поставят статуята на "Пегас" в Силистра

Статуята "Пегас" в Силистра е един от символите на града.

Намира се пред сградата на Драматичен Театър "Сава Доброплодни".

Статуята е много реалистична, като не са спестени детайли от анотамията на съществото - мускулите, крилата, муцуната и дори интимните части.

Пегасът в Силистра често се използва за снимки за спомен, като също така често бива и обяздван, поради което гърбът му е доста протрит.

Автор на скулптурата е проф. Димитър Бойков, който лично присъства на монтажа. Той се изявява в жанровете малка пластика, портрет, фигурална и монументално-декоративна скулптура. Стреми се да предлага нови пластични решения и да оставя индивидуален почерк в творбите си. Според нас, най-известната негова скулптура е "Възраждане" намираща се на централно място в основното фоайе на НДК в София.

Пегас е с тегло 3 тона и е поставен върху монолитен гранитен постамент с тегло 12 тона. Монтиран е през ноември 1986 год., като част от завършителните дейности по обновяването на централната градска част на Силистра. Пред погледите на малко минувачи и неколцина представители на културната общност на Силистра, монтажът се ръководи от Петър Балев – дългогодишен директор на Държавен архив Силистра.

Автор на снимките е Петко Герасимов
Сканиране и обработка www.filmscan.pro, starasilistra.com

Facebook коментари