Четвъртък, 09 Декември 2021 г.

Представиха новия Доростолски митрополит Яков в Силистра

След като преди няколко дни бе спазена цялостната процедура по избора и Светият синод на БПЦ избра за нов Доростолски митрополит Константийския епископ Яков. Яков до сега беше викарий на Пловдивския митрополит Николай,днес пред силистренския православен храм Св. Първоапостоли Петър и Павел на кратка церемония Яков бе представен на силистренската общественост.

Днес в православния храм "Св.свети първовърховни апостоли Петър и Павел" присъстваха д-р Мария Димитрова, председател на Общински съвет Силистра, д-р Юлиян Найденов и екипът му- зам.кметовете Мария Недялкова, д-р Мирослав Тодоров и инж.Тихомир Борачев, областният управител на област Силистра Ивелин Статев и зам.областните управители Илиян Великов и Стоян Бонев.
Негово светейшество патриарх Неофит отправи в деня на избора му приветствие към новоизбрания Доростолски митрополит Яков, в което каза, че следвайки определенията от Устава на нашата Света Българска православна църква – Българска Патриаршия, по Божията и народна воля, и с мнозинството от гласовете на митрополитите от Светия синод, епископ Яков е канонично избран архиерей на Светата и богохранима Доростолска епархия, и е член на Светия синод.
Българският патриарх пожела на новия митрополит на БПЦ в "архипастирска си дейност всякога да се радва на любовта и всеотдайната помощ на клира, монашеството и миряните в богохранимата Доростолска епархия".
Новият доростолски митрополит е роден на 7 март 1971 г. в София, България, със светското име Росен Стоичков Дончев. През 1989 година завършва средно образование и започва да учи в паралелния курс на Софийската духовна семинария. В 1990 година постъпва в Софийската духовна академия, със статут на факултет на Софийския университет през 1992 година. Като студент е духовно чедо на митрополит Натанаил Неврокопски и в словото си при ръкополагането си изтъкна: "Благодарен съм на Бога, че от младини имах възможност да се уча от велики духовници като блаженопочившите патриарх Максим, митрополит Натанаил, митрополит Геласий, които ми помогнаха да тръгна по пътя на вярата и да намеря пристана в моя живот, а именно монашеското житие и служение Богу".

Facebook коментари