Събота, 03 Юни 2023 г.

Галя Илиева, директор на ОУ "Отец Паисий": "Важното е да запазим спокойствие!"

Във връзка със строгите мерки свързани с корона вируса тази година силистренското училище "Отец Паисий" отбелязва днес по твърде нестандартен начин 159- та годишнина от създаването си.

"Днес празнува едно от най- старите и емблематични училища в Силистра,споделя директорът на учебното заведение Галя Илиева и допълва, че учениците приемат този ден с празнично настроение, но у всички си личи притеснението във връзка с усложнената обстановка около ковид вируса. Това е и причината да не бъдат проведени редица съпътстващи прояви около кулминацията на празника.
Илиева споделя , че се налага да се променя цялата структура на учебния процес заради променената обстановка.

"Важното е да запазим спокойствие, родителите да бъдат добре информирани от нас, за да са спокойни, те трябва да знаят какво се случва в училището и в никакъв случай да не даваме повод за притеснение и у децата и у техните родители.

"До момента училището е в присъствена форма, няма паралелки, които да са под карантина, няма и учители , които да са болни , под карантина или с положителни тестове, споделя със задоволство Илиева. Според нея за да върви изцяло целия процес е необходимо да е на лице добрият диалог в този тристранен процес. Необходимо е да се търси съдействието на родителите като партньори в образователния процес.

" За мен връзката с родителите е много важна защото те , родителите се доверяват на училището, вярват на учителите от различните образователни степени . В момента в училището учат 319 ученика, разпределени в 15 паралелки от първи до седми клас. Създадени са и девет групи за целодневна организация на учебния ден , като от тях са осем в началния етап и една група в пети и шести клас" споделя директорът на учебното заведение и не пропуска да даде мнението си по модерната днес тема за възможностите на дистанционното обучение.

"Обучението в електронна среда е добра възможност за ученици , които имат някакви здравословни проблеми, но все пак най удачно е децата да се обучават в присъствена форма. Особено за учениците в начален етап е много трудно да бъдат обучавани в електронна среда., но ако условията наложат да се премине към такова обучение ние имаме готовност", споделя Илиева. Що се отнася до притесненията на родители , те са били свързани основно с началото на учебната година. За Илиева от съществено значение е работата в екип защото , според нея, учителите са тези които формират уменията и развитието на учениците. Галя Илиева спомена още , че на този етап няма недостиг на кадри в училището и въпросът със щатния състав е решен, но все пак каза , че въпреки наличието на млади кадри в училището , в последните години не се забелязва значим интерес към професията въпреки стъпките , които се провеждат на национално ниво с цел привличането на млади кадри в системата на образованието.
"Наличието на психолог в училището е една много добра възможност за разговори с децата , като в началото на учебната година имаше няколко инцидента, които благодарение на намесата на психолога бяха решени. Освен това училището разполага и с логопед, както и ресурсен учител, които се грижат за общо 11 ученика със СОП.

"Предстои ни честването на 160-та годишнина от създаването на училището. В тази връзка следващият месец са планирани работни срещи не обществения съвет и настоятелството, органи със съществено значение в работата на училището , където на практика ще стартира изготвянето на програма за честването на годишнината",
споделя Илиева , правят се постъпки и за създаването на обучаем предмет , който ще обогати знанията и ентусиазма на учениците , според Илиева.

"За мен контакта с учениците и младите хора , които са в училище са възможност за да се чувствам и работя по добре, контактът с тях ми вдъхва доверие и радост", каза в заключение директорът на училището Галя Илиева.

Facebook коментари