Вторник, 07 Февруари 2023 г.

Румънските бизнесмени потвърдиха пред местния Съвет в Силистра намерението си да пуснат в действие ферибота

Днес се проведе редовно заседание на Общински съвет в Силистра.

В дневния ред в т.нар. точка за въпроси и изказвания председателят на местния законодателен орган д-р Мария Димитрова даде думата на представители на двата румънски превозвача, осъществяващи транспортната връзка през р. Дунав.

Йонуц Вачиу и Николае Крутаре са директори в направленията за речен транспорт съответно в "Косло Зинка" Кълъраш и в "Островит" Остров.

От техните изявления стана ясно, че имат готовност да осъществят дейността от Фериботен терминал Силистра - Кълъраш, ако има протокол за рестарта му с решение на Смесената българо-румънска комисия, която заседава днес в София.

От страна на фирмите превозвачи бе заявено пред общинските съветници, че разполагат с необходимите плавателни съдове и имат възможност дори да закупят нови, още по-мощни, за да се справят с новите условия - по-дълъг маршрут между двата бряга (около 7 км.). Желанието им е да осигурят по-чести и кратки курсове на приемливи цени, които обаче ще бъдат по-високи от сегашните.

От фирма "Островит" декларираха, че ще работят денонощно, за което имат необходимите разрешения. Планират да закупят нов съд, който да товари едновременно 10 тира, превозвани за 30-40 мин. в едната посока.

Пред народните избраници бе уточнено, че когато тръгне новият ферибот, към него с табели от АПИ ще бъде пренасочен потокът на тежки товарни автомобили, за да не влизат града, както е в момента. Съобщено бе също, че занапред през ГКПП ще преминават само леки автомобили, тъй като е предназначен да изпълнява само туристическа функция.

Представителите на двете фирми чрез посредничеството на преводачите Кремена Токушева и Георги Вълев отговориха на въпроси на общинските съветници Константин Стоилов, Светлана Великова, Златко Куртев, Стефан Железов, Иванка Ташева, Валентин Перчемлиев и др. Допълнения към отговорите направи и д-р Юлиян Найденов - кмет на община Силистра. В работата на ОбС Силистра участва заместник-областният управител Илиян Великов.

Да припомним, че преди няколко дни фирма "Косло Зинка" даде пресконференция в Силистра, за да се представи пред силистренската общественост с възможностите и намеренията си. Преди време пак същата фирма даде пространно интервю за сайта на в. 24 часа.

Facebook коментари