Събота, 27 Февруари 2021 г.

Граждани, местна и държавна власт заедно против тировете да преминават през Силистра

За пореден път силистренци излязоха на протест, за да заявят нежеланието си тежкотоварни камиони да преминават през града и да се трупат на опашки, в изчакване да минат през граничния контролнопропускателен пункт Силистра-Кълъраш.

Проблемът е от пролетта на 2016-та година и до днес има проведени редица шествия и блокади, затварящи движението. До различни институции във времето има адресирани няколко декларации с хиляди подписи, които алармират за шумовете, замърсяването и ежедневните опасности от възникване на пътнотранспортни произшествия по централни градски булеварди, застращаващи живота и здравето на всички участници в движението - пешеходци, леки и тежкотоварни автомобили.

Днес протестът беше малоброен, като вероятната причина е новината от вчерашния ден, че румънски речен превозвач изяви желание да бъде възобновен маршрутът през фериботния терминал, намиращ се извън Силистра. Стана ясно, че той е инвестирал в два плаватални съда , с готовност да закупи и трети при необходимост, които да обслужват линията Кичу-Айдемир, като разчетът е да има по 8 акостирания на всеки един от двата бряга, при работно време от 12 часа до пролетта. Мариус-Рене Барбу заяви,че можеда започне да превозва камионите през Дунав още днес, но има административна процедура, която трябва да бъде спазена.

Очаква се в четвъртък - 29 октомври смесената българо-румънска експертна комисия да се произнесе, за да бъде даден стартът. Пътят който трябва да бъде извървян е обявяването на обществена поръчка за два превозвача - един от румънска и един от българска страна. Това са изискванията на международните спогодби, коментира областният управител Ивелин Статев, но важното е да се случат нещата, допълни той.

Той заедно с представители на местната власт - кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов, председателят на Общински съвет - Силистра д-р Мария Стойчева и общински съветници също бяха на протеста в подкрепа на силистренци. Ние не сме спрели да работим за решаване на проблема, заяви д-р Стойчева. И въпреки, че съм обнадеждена, че проблемът, ще бъде решен, сме тук, за да покажем на хората, че стоим зад тях, допълни тя.

Според Златко Куртев, общински съветник в местния парламентот опозицията, може би липсата на воля от страна на държавата е причина този проблем да продължава вече пета година и да не бъде решен до момента. Липса на воля или безхаберие, допълни той.

Гражданите, които излязоха днес на улицата, бяха категорични, че ще продължат да протестират, ако няма индикации, че наистина трафикът на камиони ще бъде изведен извън града. Коментираха, че не бързат да се радват още, защото във времето доста се е говорело, но тежкотоварните автомобили все още са тук и са ежедневен стрес за живущите в района на граничния пункт.

Ако решението от 29-ти октомври бъде положително не е достатъчно само наличието на желаещи превозвачи. От българска страна ще има има ангажименти, за пренасочване трафикът към фериботния комплекс. АПИ ще трябва да се погрижат за транзитно преминаващите през страната, в частност Силистра в посока Румъния да не влизат в града.

информация: "Силистренски бряг"

Facebook коментари