Неделя, 07 Март 2021 г.

Броени дни преди крайния срок в област Силистра се търсят още 359 преброители и 99 контрольори

Броени дни остава до крайния срок за набиране на преброители и контрольори за предстоящото през януари и февруари 2021 г. Преброяване на населението и жилищния фонд.

До 30 октомври кандидатите трябва да подадат заявление по образец в общината, в която искат да бъдат наети.

В 25 общини от страната вече е достигнат необходимият брой преброители. Достатъчен брой контрольори има в близо 60 общини.

В област Силистра ще бъдат необходими 359 преброители и 99 контрольори. Към момента заявления са подали 283 кандидати за преброители и 78 за контрольори.

Само за община Главиница са набрани необходимия брой преброители и контрольори. Близо 80% е броят на желаещите да бъдат преброители в общините Дулово и Ситово. През изминалата седмица се увеличи броят на подалите заявления за преброители в общините Силистра и Кайнарджа. Наполовина е достигнатия брой на желаещите да преброяват населението и жилищния фонд в общините Алфатар и Тутракан.

Населените места на територията на страната ще бъдат разделени на преброителни участъци, като всеки ще съдържа приблизително 100 – 120 жилища и 250 – 300 лица, в зависимост от големината и характеристиките на населеното място. Всеки преброител ще може да преброи по един, два или повече участъка в зависимост от преброените онлайн лица.

Заплащането на преброителите вече е определено. За преброено лице ще се заплаща 2.50 лв., за преброено жилище – 1.00 лв., а за преброена сграда – 0,70 лв. Когато сме се преброили онлайн, преброителят ще трябва да вземе специален код, който генерира информационната система, като за това ще получи 0,80 лв. Така общото заплащане на всеки преброител ще е индивидуално и ще варира в зависимост от спецификата на преброителните му участъци – брой сгради, жилища, лица, електронно преброени.

При предстоящото преброяване за цялата страна ще бъдат ангажирани над 23 000 преброители и около 6000 контрольори, които ще преминат специални обучения и ще подпишат декларация за опазване на статистическата тайна на получената информация.

Най-подходящи са хора, които имат поне средно образование, занятие в икономическата и финансовата сфера, с технически познания и практикуващи социални дейности и администрация, както и студенти. Разбира се, трябва да бъдат комуникативни. Преброителите ще имат право да посещават домакинствата от техния преброителен участък от 8:00 сутрин до 20:00 часа вечер, включително събота и неделя. Те сами ще определят "работното си време", важно е да съберат информацията от преброителния си район. Преброителите ще се легитимират със служебна карта, издадена от НСИ.

Facebook коментари