Сряда, 02 Декември 2020 г.

След справянето с бездомните кучета, котките превзеха Силистра

Откакто Силистра се сдоби с приют за кучета "улични псета" почти изчезнаха от неговите улици.

Но сега нов сериозен проблем започва да тормози жителите му. Това са котките!

Котките вече реално нямат естествен враг в градския им хабитат и по тази причина започнаха да се множат главоломно. Положението с популацията им става вече нетърпимо. За това сигнализират от известно време и читатели на "Кворум-Силистра".

Според тях уличните пухкавелки не само са станали твърде много, но и са неприемливо нахални в заведения на открито, пред хранителните особено - навсякъде в града.

Проблем с популацията на котките има и вече е време да го признаем. Той се изразява в безконтролното им множене, опасни са и бълхите, които разнасят, но и различни други заразни заболявания, от които те страдат.

Котките са много по-трудни за залавяне, тъй като са по-малки и по-пъргави от кучетата. За тях не могат да се използват типичните средства – стрелички с упойка, тъй като е много трудно да се прецени точната дозировка и е възможно иначе безвредното вещество да доведе до смърт.

Но и това не се прави, защото силистренския приют е специализиран само за кучета и други животни не се ловят за там.

Решението на проблема не изглежда лесно, защото връщането на бездомните кучета на улицата не е решение на проблема заради тяхното по-агресивно поведение в глутница и честите случаи на нахапани хора, а унищожаването на котките може да доведе до безконтролно увеличаване на популацията на плъховете.

Всичко се корени в постигането на някакъв баланс, който все още е недостижим към днешния ден.

На видеото: В Румъния котка нападна човек с куче пред заведение в град Галац на 20.10.2020г.

Facebook коментари