Вторник, 05 Декември 2023 г.

Златина Станева: "Желая на зрителите да имат достатъчно сили, енергия и най-вече духовна стабилност!"

Актрисата Илияна Крушева е номинирана за наградата "Сивина" за млад куклен актьор за ролята на Маша в кукления спектакъл "Маша и мечокът" по руската класическа приказка. На 26 октомври на сцената на Драматично-куклен театър – Силистра, театър "Кредо", съвместно с театър 199 "Валентин Стойчев" ще представят спектакълът по Андерсен "Каквото направи дядо все е хубаво". Ноември месец, силистренският театър предвижда за зрителската аудитория комедията на Иван Вазов "Вестникар ли". Как оцелява театърът в условия на коронавируса и защо е нужен театърът в днешно време? На тези въпроси на Общинско кабелно радио "Силистра" отговори Златина Станева, директор на Драматично-куклен театър Силистра.

И.М.: Актрисата Илияна Крушева е номинирана за наградата "Сивина" за млад куклен актьор….

З.С.: Изключително приятна новина за нашия театър, за нашия град и нашата област, защото нашата млада актриса Илияна Крушева е номинирана за наградата "Сивина", която се дава на най-младите куклени актьори, които са дебютирали в рамките на календарната година на сцена. Тази награда е в памет на една от най-добрите куклени актриси в България Сивина Сивинова, която почина преди няколко години от онкологично заболяване. Нейната майка Ваня Сивинова, която е режисьор и на нашия спектакъл "Принцесата и граховото зърно", съвместно с АКТ-УНИМА учредява тази награда и винаги до сега на 21 март са връчвани наградите на номинираните излъчени куклени актьори. Тази година по разбираеми причини се отложиха тези инициативи, свързани със сценичните изкуства. Церемонията е предвидена за 29 октомври от 18 часа в Столичен куклен театър. Горда съм, че в нашия театър има кадър, който е достоен за такава номинация и за нашите среди, това означава изключително много.

И.М.: Отмина ли паниката с коронавируса сред театралните среди?

З.С.: В театралната зала, рискът да се заразят зрителите е изключително минимален по простата причина, че дизенфекцията е на високо ниво. Всеки стол се дезинфекцира индивидуално един час преди представление – от три до четири пъти дневно се прави основна дезинфекция на всички работни помещения и повърхности. При нас не се консумира нищо, не се говори на висок глас, спазва се разстоянието между зрителите. Не използваме климатици. Считам, че няма основание зрителят да се притеснява от евентуално възникване на някакво огнище, въпреки това отлив има и то доста сериозен. Ние започнахме с много огромно желание месеците юни и юли да представяме ежедневно своите представления, така както по традиция всяко лято планираме игралната си програма, но установихме, че зрителите са много притеснени. От друга страна, това задължително носене на маски вътре в залата, до голяма степен се отразява негативно върху психическите нагласи на зрителите. Имаме случаи, в които зрителя на каса, разбирайки, че е длъжен да използва маската в театралната зала по време на представлението се отказва да бъде наш зрител. Това наложи на 20 юли да прекратим игралната програма, защото отлива беше изключително драстичен. Сега от октомври, възобновихме съботните си представления. Радостни сме, че нашата зала е изпълнена с детски смях и глъч. Надяваме се да продължи така и за напред, въпреки информацията в медийното пространство, която е изключително динамична. Никой не е застрахован от заразяване с какъвто и да е грип, сега и с актуалния вирус. Апелирам, всички, които имат желание да изпълнят духовната си същност с театрално изкуство да заповядат и да не се притесняват за здравето си, поне докато са при нас.

И.М.: На 26 октомври от 19 часа на сцената на Драматично-куклен театър – Силистра, театър "Кредо", съвместно с театър 199 "Валентин Стойчев" ще представят спектакълът по Андерсен "Каквото направи дядо все е хубаво"....

З.С.: Театър "Кредо" е частна театрална структура с изключително висока оценка на международно ниво. Тази година този спектакъл бележи 15 години от първото си премиерно представление и колегите правят т.нар юбилейно турне. Аз съм доста капризен човек, по отношение на театралните спектакли, които допускам на наша сцена. Считам, че трябва да има на 100% театрална хигиена и всички да си даваме сметка, какво допускаме в града и какво предлагаме на нашата публика. Спектакълът е учебник за театър, приказка за възрастни. Подчертавам, че това е спектакъл за възрастни и за семеен театър. Всичко е на изключително високо ниво. Местата са 80, цената е 10лв. Обещаваме едно невероятно преживяване с екипа на театър "Кредо" и Нина Димитрова.

И.М.: Ноември месец ще представите комедията на Иван Вазов "Вестникар ли"….

З.С.: На 14 октомври се състоя представлението "Свекърва" с много емоции. Решихме да представим, отново на цената от 5 лв. невероятната комедия "Вестникар ли" за всички зрители. То гостува на 1 март, малко преди да бъдем затворени, в град Попово. На 19 октомври, представлението даде старт на празничните дни на град Главиница. Бяхме поканени от общинското ръководство и от ръководството на читалището в Главиница, които имат изключителен нюх и усет към театралното изкуство в тази община и винаги по всякакви поводи ни гласуват доверие и се обръщат към нас, за което изключително много им благодаря. Това, което сме реализирали като драматични спектакли, напълно оправдава очакванията на нашата прекрасна публика. Предстоят много хубави неща следващата година. Трябваше да се случат тази година, по обясними причини отлагаме всичко за следващата. На 23 октомври от 18 часа имаме премиерно представление "Патиланско царство" и ще издам една тайна, за да провокирам интереса на зрителите, че в ролята на любимата на всички поколения баба Цоцолана е изпълнена от обичания актьор Мирослав Петров. Детско драматично представление за деца и техните родители.

И.М.: За финал на разговора вашите думи…..

З.С.: За финал на разговора, моите думи не могат да бъдат нищо по-различно от това да пожелая здраве! В това страховито време, желая на зрителите да имат достатъчно сили, енергия и най-вече духовна стабилност, защото както се казва здрав дух, в здраво тяло! А, за здравия си дух, могат да се погрижат, идвайки на нашите представления, зареждайки се с положителна енергия. Надявам се, че нашия екип ще бъде също в цветущо здраве, за да можем да предложим в края на годината, по повод коледните празници на Силистра една хубава богата театрална програма!

/интервю на Ирена Маркова/

Facebook коментари