Събота, 03 Юни 2023 г.

Д-р Даниела Костадинова: "Имаме високотехнологични уреди, но остава проблема с кадрите"

Силистренската болница разполага с достатъчно апаратура, с която да посрещне нуждите на пациентите с коронавирусна инфекция, но започва да се обостря проблемът с кадрите. Проблем,който всъщност съществува отдавна. Остра нужда има от всякакви лекари, но ако трябва да се конкретизира в контекста на обстановката, това са пулмолози, инфекционисти и реаниматори, заяви д-р Даниела Костадинова, директор на лечебното заведение.

Мобилизация на доболничната помощ е решението на проблема с кадрите в ситуацията на Ковид у нас. Така коментира д-р Костадинова притесненията са как ще се справи лечебното заведение, ако броят на заболелите се увеличи.

В доболничната помощ има достатъчно лекари и сестри, които да влязат в болниците и да запълнят недостига, ако ситуацията стане екстремна. Това е единствената банка кадри, която съществува на този етап, допълни тя.

В момента около сто човека всеки месец са на първа линия в пряк контакт с пациентите. У тях вече се наблюдава освен физическа, но и психическа умора.

"Дори и да са малко на брой пациентите с коронавирус, те са тежки за обслужване, предвид на предпазните мерки, предвид на всички тези мероприятия, които трябва да се извършат около постъпването им в болницата – пътят, който трябва да извървят. Павилионната ни система ужасно много ни затруднява. Пациенти, които са носилка се носят от общи работници, а някои от тях бяха с изразено екстрено затлъстяване. Хората, които работят в болниците вършат чудеса.", сподели д-р Даниела Костадинова.

Независимо от ограничения брой лекари, които работят - 112 и 13 специализанти - МБАЛ в Силистра успява да поеме потока на нуждаещите се от медицинска помощ. Разчита се много на младите лекари, които специализират тук и ръководството на болницата се надява те да останат да работят в Силистра.

През тази година лечебното заведение се е сдобило и с нов 64-срезов компютърен томограф, който е закупен със средства на Министерството на здравеопазването.

В близките месеци предстои и откриване на новото Отделение по инвазивна кардиология. Това е изключителна придобивка за града и областта, защото всички пациенти с остър коронарен синдром ще получават необходимата им спешна помощ тук и няма да се налага да пътуват до Русе и Варна, смятат специалистите.

Ще започне и изграждането на нова сграда за Спешното отделение в болницата. Строителството се очаква да бъде финансирано по Оперативна програма "Региони в растеж" по проект за развитие и осъвременяване на спешната помощ в цялата страна.

информация: "Силитренски бряг"

Facebook коментари