Четвъртък, 03 Декември 2020 г.

Вихрен Иванов със самостоятелна юбилейна изложба в Силистра

На 22 октомври, четвъртък, от 17.00 часа в залите на Художествена галерия – Силистра нашият съгражданин Вихрен Иванов ще открие самостоятелна юбилейна изложба – живопис.

Вихрен Иванов е роден на 25 август 1960 година в Силистра.

През 1985 година се дипломира като бакалавър – специалист по български език и литература и педагогика на изобразителното изкуство. Оттогава до днес е учителствал в бившето училище "Йордан Йовков" в града ни , ЦРД, понастоящем ОДК – Силистра. Има участия в национални и регионални изложби, в международен пленер по монументална пластика от отпадъчни материали "Дъга 2008" и "Дъга 2009". Негови творби са притежание на частни колекции в България, Германия, Испания, Франция, Русия, Южна Корея, Гърция, Турция, Израел, Румъния, Швейцария и Англия.

За него проф. д-р Радослав Радев казва:

" Вихрен Иванов е художник със свой свят и с дълбока културна памет. Ето защо живописта му не се постига само като възможност да се наследим на визуалното, на трепета на цветове и форми, а да усетим един обособен порядък близък до приказното, но още по-сближен със свободното детско изживяване. Той умее да прави сюжети само от детайли, така че да не натрапва някакво случване – за него не е важно в картината да има събитие, тъй като му е по-скъпа тайната. Самите фигури, голите женски тела, не са изобразени, за да се концентрираме в тях, а да се пренесем в нещата, в които те са отразени. Философската идея, че човек е мяра за всичко, Вихрен изразява по-скоро с нагласата да мисли, че човек е отразен и отразява, поради което той може да бъде велик в малкото, и да се чувства уютно в мащабното. И тъкмо това е удивителното в неговата живопис – зрителят никога не се чувства самотен, защото изпитва радостта да е приобщен към свят на хармония".

АРТ Силистра

Facebook коментари