Събота, 04 Декември 2021 г.

Плакети, поздравителни адреси, грамоти и подаръци получи за юбилея си читалището в Главиница

В навечерието на Димитровден - празник на град Главинца, бе проведено тържеството на Народно читалище "Христо Ботев" - първото в града, посветено на неговата 80-ата годишнина. Поканата на настоятелството бе уважена с присъствие и с подаръци от различни институции - община и Общински съвет Главиница, Областна администрация, местното средно училище и местната детска градина, читалища от общината, РЕКИЦ и Регионална библиотека от Силистра, Федерация на българските фолклорни групи и др.

Организаторите представиха кратка историческа справка за читалището, създадено веднага след възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България, поради което юбилеят бе посветен на 80-годишнината на Крайовския мирен договор от 1940 г.

Началато е с радио, книги и театрален състав. В днешно време къч читалището, чиято сграда бе обновена с европейски средства, действат различин самодейни песенни и танцови формации, има и добро партньорство с общината, училището, детската градина и пенсионерския клуб.

Плакети за юбилея получиха Денка Донева, Димитър Ненчев, Петър Цанков, Мария Вълкова, Тодорка Спасова, Ради Иванов, Елена Томова (председател на читалището в момента), Пенка Йорданова, Диана Карачорова (секретар на читалището), Неждет Джевдет - кмет на общината, Еленка Борисова - посмъртно (бивш председател на читалището).

Отделно за различни категории активисти и самодейци - благодарствени адреси и грамоти. Възпитаници на Пенка Стефанова поздравиха присъстващите с няколко народни песни, а деца рецитираха стихове. Кметът на общината подари часовник на читалището, училището - портрет на патрона на читалището, колегите от другите читалища - стилизирана първата буква от глаголицата, цветя от Областна администрация, РЕКИЦ и Регионална библиотека, гостът от Федерацията на БФГ - специален плакет, и др.

На финала на тържеството бе представен "Завет на поколенията" с текст: "Днес, 20.10.2020 година, Народно читалище "Христо Ботев – 1940 г." град Главиница празнува своята 80-а годишнина. На този светъл празник ние, самодейците, се обръщаме към Вас, младото поколение. завещавайки Ви красотата на българската народна песен, хармонията на българските народни танци и магията на българските традиции и обичаи. Докоснете се до пъстротата на българската душевност, вплетена в шевиците на народните ни носии. Завещаваме Ви нашата обич към фолклора, нашата вяра и вдъхновение. Не забравяйте, че трябва да пазите жив огъня на това национално богатство и да го предавате на Вашите деца!".

Facebook коментари