Вторник, 05 Юли 2022 г.

Горското в Силистра подпали война за трюфели

Ловци на трюфели протестираха вчера пред Горско стопанство – Силистра, заради разрешението, издадено на частна фирма за събиране на гъбата в горски участък на територията на село Попина, Ситовска община, на база на което ги гонят от там. Недоволството е породено от двойния, според тях, стандарт.

Преди десетина дни силистренецът Радомир Радев и негови колеги разбират, че вече нямат право да събират трюфели в гората край Попина. Входирали са жалби, както до силистренското горско управление, така и до централата в Габрово.

Твърдят, че издаденото позволително на фирма, която ще събира гъбата със стопанска цел, не е забранително за тях. Тоест също имат право да влизат в този участък от гората, където вирее трюфелът.

От "Българска земеделска компания 1971"/това е името на фирмата/ обаче са сложили табели и бранят територията описана в документа, а именно "отдел 18" от Попинската гора. Терен залесен с тополови дървета.

Оказва се, че този участък е единствен в Североизточна България с "находище" на бял трюфел. Само няколко били в страната ни.

Протестиращите не крият, че мнозина от тях всъщност ги продават и така изкарват прехраната си. Радомир Радев заяви, че е подал преди три години заявление, с което иска да му се разреши добив на недървесни видове, със стопанска цел, така както е направила и въпросната фирма. До този момент обаче няма нито отказ, нито разрешение.

И други като него имат също желанието да получат такъв документ, като заплатят съответната наемна цена, за да не са на ръба на закона, но на този етап не разполагат с такъв.

От Централното управление пък твърдят, че за календарната 2020-та година имало само едно заявление за стопанска цел и то от въпросната фирма.

Тези няколко месеца до края на годината, докато трае сезонът на белия трюфел, ще й костват наем само от 360 лева.

А дали колко ще спечелят, можем само да гадаем.

От Горско стопанство – Силистра отказаха официално да коментират казуса, а отговорът от Северноцентрално държавно предприятие - Габрово, на чието подчинение е местното управление на горите, се ограничи в цитиране на Закона за горите, където всъщност няма отговор позволеното на едни, забранено ли е на други.

Във същото време Изпълнителната агенция по горите се произнася със становище в полза на търсачите на трюфели.

Дали подадените от тях жалби ще получат същото тълкувание - все още не е ясно.

информация и снимки на silistra.briag.bg

По информация на "Кворум-Силистра" и днес търсачи на трюфели са излезли в гората до Попина, а в района са изпратени горски, които да ги санкционират.

Facebook коментари