Събота, 04 Декември 2021 г.

При съседите: Екокатастрофа на 20 км от Силистра

За екокатастрофа до съседния на Силистра румънски град Кълъраш алармират от Националното орнитологично дружество.

Природен резерват "Йезер Кълъраш" е разположен е в Lunca Dunarii на площ от 2 877 ха, от които 530 ха са водни, а 2 347 ха са земеделски площи.

Разположено в близост до Дунав и на големия източен миграционен път, езерото Йезер Кълъраш е едно от любимите места на птиците, които спират по пътя си към места за зимуване.

Общо 32 защитени вида в Европа, повечето от които водни, гнездят, имат зимни квартали или почиват по време на миграция в езерото Йезер Кълъраш. Поради своето биологично разнообразие, езерото Йезер Кълъраш е обявено за защитена природна зона и "влажна зона с международно значение" от Рамсарската конвенция.

Представителите на Румънското орнитологично дружество привличат вниманието, че безразличието и сушата доведоха до изчезването на езерото Йезер Кълъраш за по-малко от три месеца.

От средата на месеца август, езерото е безжизнена пустиня, и ако ситуацията не се промени бързо, биоразнообразието тук ще бъде непоправимо засегнато.

Основната причина за изсъхването на езерото е дефектен язовир, разположен между езерото Галануй и канала, който захранва езерото.

"Този язовир трябва бързо да бъде пуснат в експлоатация, за да се оживи езерото Йезер от Кълъраш. Но този дефектен язовир под отговорността на администратора на езерото Галануй, въпреки че е основната причина, не е единственият. С течение на времето са извършени много пресичания на канала, който захранва езерото, някои незаконни, използвани от фермери и животновъди в района. Тези преходи, повечето от тях бетонни тръби, се превърнаха в толкова препятствия по канала и засягаха все повече водния поток, който захранваше езерото Йезер Кълъраш ", заяви орнитологът на SOR Емил Тодоров.

Той добави, че "сушата, с която се сблъскваме тази година, все още е един от факторите, допринесли за намаляването на водния поток, но със сигурност няма да доведе до превръщането на езерото Йезер Кълъраш в пустиня. В средата на август езерото Йезер Кълъраш беше напълно изсъхнало. Сателитните записи от юли до октомври показват колко бързо водата изчезва от дъното на езерото. Последните кадри и снимки, направени от екипа на SOR на място, доказват, че ситуацията е непроменена ".

Това са само част от последиците, тъй като изчезването на езерото ще има дълбоки последици не само върху природата, но и върху общностите в района.

видео: antena1calarasi.ro
субтитри: Кворум Силистра

Facebook коментари