Вторник, 07 Февруари 2023 г.

Преди 10 години: Зловещо тройно убийство разтърсва Силистра

Точно преди 10 години, на 19 октомври 2010 година се разиграват събития шокирали силитренци, а целият град е обзет от страх и паника.

В злополучния ден два трупа с явни белези от насилие са намерени в бившето детско отделение в Силистра.

Сигнал за зловещата находка е подаден около 15.00 часа от друг клошар намирал се в сградата по време на убийствата.

За два дни три трупа вдигат санитарите от изоставената сграда, отчитат в полицията. Предният ден е намерена мъртва 33-годишна жена.

При огледа на сградата е открит в безпомощно състояние и четвърти клошар, който е откаран в болница. Докато по жената не са установени видими следи от насилие и съдебните медици допускат тя да е умряла от заболяване, мъжете са били наранени. Телата са откарани за аутопсия в болницата. Техните имена са Николай Николов на 57-години и Сабин Стоянов на 61-години.

59-годишния Махмуд Яшар е третият клошар оцелял в ужасната нощ, но въпреки усилията на лекарите почива два месеца по-късно.

Тялото му е ексхумирано след почти две години заради поискана тройна съдебно-медицинска екпертиза.

Разследването по случая започва веднага, след намирането на телата на бездомниците.

Предприети са необходимите процесуално-следствени действия, извършен е оглед на местопрестъплението, иззети са веществени доказателства.
Намирането на улики за престъплението е сериозно затруднено поради високата влажност на въздуха, вследствие на падналия през нощта дъжд.

Настоящият областен управител на Силистра, тогава директорът на Областната дирекция на МВР, комисар Ивелин Иванов пряко ръководи разследването.

В разплитането на убийството са участват повече от 35 местни криминалисти, като в последните дни към тях са се присъединили експерти от Главна дирекция "Криминална полиция" – София.

Усилията им скоро дават резултат и след 5 дена полицаите попадат в следите на извършителите, които са арестувани– Радомир Иванов (20 г.), Петър Христов (18 г.) и Георги Петров (21 г.).

Радомир Иванов към него момент има тригодишна условна присъда за извършена кражба.

Установява се, че в злополучната вечер тримата младежи нахлули в порутените помещения и с необуздана агресия започнали да ритат по главите и телата спящите мъже. Това не им било достатъчно. След известно време Радомир и Петър се върнали пийнали и "въоръжени" с разковани от пейки дъски. Започнали отново да налагат безмилостно клошарите в продължение на 30-40 минути.

Радомир Иванов и Петър Христов получават 20-годишни присъди, а Георги Петров получава 16-годишна присъда, но той бяга от България преди да влезе в затвора.

През март 2015 година той е арестуван в Чехия. Вече 25-годишният тогава Георги Петров е убил жертвите си по особено жесток начин с ритуални елементи, съобщават тогава чешките медии. Той е издирван с международна заповед за арест и е екстрадиран в България.

Facebook коментари