Неделя, 25 Октомври 2020 г.

Тази неделя ще се проведе първият кръг на изборите в Силистра за нов Доростолски митрополит

На 18 октомври след неделната св. Литургия в митрополитския катедрален храм "Св. апостоли Петър и Павел" на Силистра ще се проведе епархийският кръг на изборите за нов Доростолски митрополит. На него избирателите с таен вот ще посочат двама кандидати от листата с достоизбираеми епископи, предоставена им от Св. Синод. Следващата неделя, 25 октомври, един от тях ще бъде избран от синодните архиереи за нов Доростолски митрополит.

Изборите в Силистра се организират и провеждат от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, който беше избран от Св. Синод за временно управляващ епархията. Владиката ще създаде организация епархийският вот да се стриймва през интернет и да се наблюдава от интересуващите се.

Листата с достоизбираемите епископи включва петима души (тук). В социалните мрежи и регионалните медии се появиха въпроси за съдържанието на списъка с кандидати и по-конкретно, защо в него не е включен Тивериополският епископ Тихон, който бил сред фаворитите на местния клир. Ик. Николай Георгиев, завеждащ отдела "Връзки с обществеността" на Св. Синод, заяви в предаването "Религията днес" по БНТ, че синодните архиереи не са включили в листата епископите, които не са навършили 35 г., както и тези над 75 г. В същото време в социалните медии се появиха мнения на специалисти в областта на църковното право, които коментираха чл. 83 от Устава на БПЦ, и заявяват, че той не предвижда възрастово ограничение при избор на митрополит. Прегледът на досегашните Доростолски митрополити (след възстановяването на епархията през 2003 г.), показва, че там са били избрани – Траянополски еп. Иларион (на 90) и Браницки Амвросий (на 68 години).

В същото време сред кандидатите за митрополитския пост този път няма "неизбираеми", както това е било на много от предишните избори. Тогава, още на първия кръг, след определянето на двамата кандидати, беше ясно кого ще избере синодът.

Facebook коментари