Неделя, 25 Октомври 2020 г.

Силистренци се възмущават, че търговците на пазара изхвърлят толкова много стока

Във време, когато Нобеловата награда за мир бе дадена на Световната програма по прехрана към ООН, в Силистра всяка вечер търговци изхвърлят килограми продукция в контейнерите край Градския пазар.

Гледка, която от години възмущава жителите на крайдунавския град.

Снимки, в социалната мрежа, показващи изхвърлени домати край пазара в Силистра разбуниха духовете в града. Мнозина изразиха възмущението си.

Една бърза разходка сред сергиите и разговор с хората показа, че гневните коментари имат своето основание.

За живеещите в района, както и за всички останали пълните контейнери през летния сезон с дини, пъпеши и други плодове, както и зеленчуци са неприятна част от пейзажа.

Недоволството на силистренци е провокирано както от мизерията и миризмите, така и от факта, че във време, в което има бедстващи семейства се изхвърлят хранителни продукти, които дори и с малко по-ниско качество биха могли да бъдат от полза някому.

Някои от търговците споделиха, че имат практика да преоценяват стока, която не е в отлично състояние и така да дават възможност на граждани с по-празни портфейли да напълнят пазарските си чанти. Явно обаче не важи за всички, защото други не скриха, че са наблюдавали свои колеги да държат едни и същи цени на продукцията, а вечер да пълнят казаните със "негодната" според тях стока.

Съветите на всички са да се намери начин храната, с която търговци, магазини, ресторанти, та дори и ние самите пълним контейнерите, да се дарява на организации, които работят със семейства в нужда.

Според Дорина Йовева от групата "Майките на Силистра", позната в социалната мрежа, такава храна може да бъде давана на потребителите на Кризисния център в града, за да могат да се приготвят консерви, които да помогнат в изхранването през зимните месеци. Не пречи ако доматите за леко наранени, допълни тя. Готова е дори да предостави данни за семейства, на които може да бъде помогнато, при добро желание.

Всяко семейство по празници приготвя храна в излишък, спазвайки едни или други традиции. Би могло да променим мисленето си и вместо да се чудим какво да я правим, нека приготвим пакети, които да дарим на онези, които нямат, предложи още Дорина.

Изследване показва, че годишно всеки европеец изхвърля храна, равняваща се на 170 кг. Храна, която събрана може да изхрани милиони души.

Затова няма да е зле всеки, който установи, че има излишък било то на сергията на пазара, или у дома си, да помисли на кого би могъл да помогне, преди да се отправи към контейнера за смет.

Снимка: Фейсбук

Заглавие "Кворум Силистра"

Автор: Незабравка Кирова-Христова

Facebook коментари