Неделя, 02 Април 2023 г.

Светла Ангелова, директор на РБ "Партений Павлович": "Уверена съм, че мога да постигна още по-добри резултати, залагайки на добрия и мотивиран екип"

Тази година се навършват 150 години – библиотечно дело –Силистра. Библиотеката ще организира в края на месеца "Ден на отворените врати".

От Общинскто кабелно радио "Силистра" взеха интервю от директора на Регионална библиотека "Партений Павлович" – Силистра Светла Ангелова.

И.М.: Г-жо Ангелова, тази година се навършват 150 години – библиотечно дело –Силистра. Кои инициативи преминаха и какво предстои в тази насока?

С.А.: Изпитанията, свързани с опасността от коронавирус, пред които ни изправи 2020 година, наложиха пред институциите необходимостта от бързи решения и промени. За да работят в полза на своите потребители, библиотеките положиха усилия да се справят с непознатата ситуация. Споделяйки опита си с други библиотеки и културни институти, силистренската библиотека внесе свой почерк, свой начин за справяне с предизвикателствата. За Регионална библиотека "Партений Павлович" – Силистра настоящата година освен година на неизвестност, на адаптация към новите условия, е и юбилейна. Изминали са 150 години от 1 септември 1870 година, когато родолюбиви силистренци поставят началото на читалище "Надежда" и на библиотечното дело в града. Част от инициативите, посветени на юбилея, трябваше да трансформираме във форма, съответстваща на мерките за безопасност. Отбелязвайки забележителния юбилей на Регионална библиотека "Партений Павлович", ние отдаваме почит на библиотекарите преди нас – поставили библиотечното начало, библиотекарите, които не изоставиха библиотеката по време на бедствия, войни и чужда окупация. С помощта на информационните технологии ние се опитахме да направим съпричастни на нашия празник гражданите на Силистра. Пандемията и необходимостта от ограничаване на масовите изяви и на хората, участващи в тях изведоха на преден план необходимостта от усъвършенстване на електронните услуги и въвеждане на нови, осигуряване достъп до различни електронни услуги. Комуникацията с потребителите се осъществява успешно и чрез социалните мрежи – и след отпадането на част от ограниченията, интересът към нашите публикации, снимки, анкети е значителен. Вярваме, че ще преодолеем и това предизвикателство, за да продължи достойния път на силистренската библиотека, която, по думите на бележития културолог и изследовател Пирин Бояджиев въпреки "трагичната си участ се е запазила, изтраяла, оцеляла, възкръснала из пепелищата".

На 1 септември 2020 г. РБ "Партений Павлович" отпразнува своя юбилей. Проявата започна с откриване на изложба за историята на библиотеката "150 години – в 150 снимки". Представени бяха още две изложби: "Силистренските автори в европейското културно наследство" и издания на библиотеката. В зала "Диоген Вичев" се състоя среща-разговор "Библиотекарите – преди и сега", на която присъстваха бивши и настоящи библиотекари, работили в Регионална библиотека "Партений Павлович". Те споделиха с аудиторията свои спомени, свързани с професионалния им път. На събитието беше представена презентация за историята на библиотеката, за известни спомоществователи и за патрона на библиотеката епископ Партений Павлович. Получи се една непринудена среща, с много вълнение и приятни емоции.

И.М.: До края на месец октомври на втория етаж в библиотеката читателите могат да видят изложбата "80 години от Крайовската спогодба" – изложба от колекциите на библиотеката?

С.А.: Това е изложба от колекциите на библиотеката. Изложили сме книгите, които обхващат този период. За Регионална библиотека – Силистра бе чест да бъде домакин на паметната среща, посветена на 80 –та годишнина от Крайовския мирен договор. Решението на организаторите форумът за изпълнения дълг към премълчаната истина да се проведе при нас е и признание за ролята на библиотеката в културния живот на региона през годините и за всеотдайността, с която нашите предшественици – библиотекарите от силистренската библиотека са поддържали жив българския дух в нашия град през периода на чужда административна власт.

И.М.: На 30 октомври от 8 до 18 часа организирате Ден на отворените врати….

С.А.: Такива дни на отворените врати имаме три пъти в годината. Като сега е последната за тази година на 30 октомври. Каня, всички който имат желание и обичат четенето да се възползват от безплатната регистрация на 30 октомври, през целия ден от 8:00 до 18:00 часа.

И.М.: Активно работите по проекти……

С.А.: Регионалната библиотека "Партений Павлович" в Силистра спечели проект за обновяване на библиотечния си фонд. Общата му стойност е за близо 25 000 лева. Проектът е по програмата "Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност" на Министерството на културата. Очакват се новите книги да бъдат в заемните служби до края на м. октомври, като фонда на библиотеката ще бъде обогатен с 1031 заглавия, издадени от 162 български издателства. Другия проект по който имаме финансиране от 4200 лв. е Достойно минало-европейско бъдеще: 150 години библиотечно дело в Силистренския край. Във връзка с този проект планираме юбилейна областна конференция, юбилейна изложба на постери, 7 общински квалификационни обучения, експертни консултации в 26 читалищни библиотеки, участие в работна среща на методистите от регионалните библиотеки, издаване на методически наръчник. Също предвиждаме създаване и Е-публикуване на 3 краеведски бази данни, историческо развитие на етимологията на селищните имена в Силистренския край, легенди и предания от Силистренския край и регионални периодични издания, издавани до 1944 г.

И.М.:Тази седмица е конференцията на библиотечната асоциация. Ще имате ли участие?

С.А.: XXX Национална конференция на ББИА на тема "Библиотеките в дигиталната епоха"
Силистренската библиотека ще бъде представена от главен библиотекар Галина Раева с презентацията "Библиотечни делници и празници в условията на коронавирус".

В презентацията, която ще представи, ще разгледа работата на библиотеката в условията на противоепидемични мерки.
За многото ни инициативи по този повод - изложби, срещи с творци, материали в социалните мрежи, Галина Раева ще говори на националния форум. Ще споделим как наложилия се виртуален формат на комуникация с потребителите и приятели на библиотеката се отразява на библиотечната дейност, какви нови онлайн услуги предлагаме. Ще покажем и материали за едно от последните ни събития - благотворителния маратон. Той е показателен за доверието и уважението на гражданите на Силистра към библиотеката, защото показа, че тази кауза може да сплоти хората да участват в инициативата, дори в необичайни условия. И тук е мястото още веднъж да благодаря на силистренската общественост и на организаторът Александър Тодоров. В благотворителния маратон участваха 241 души, които направиха 2482 обиколки по 400 метра, с които дариха 2482 лева.

Най-много обиколки тази година пробяга Димитър Пецов, който е и наш редовен читател - 77 обиколки.

И.М.: Библиотечния фонд на културната институция, която ръководите се обновява постоянно. Каква е новата литература?

С.А.: Стараем се да закупим почти всичко, което излиза на книжния пазар. Също така се съобразяваме с нуждите на нашите потребители. Имаме специални кутии, в които читателите пускат своите предпочитани заглавия.
Приоритетни отрасли, в които се развива колекцията от чуждестранни, български книги и периодика, са: математика, философия, социални науки, право, икономика, политика, социология, история /предимно нова и най-нова/, култура, наука, библиотекознание езикознание, литературознание и художествена литература. начително внимание се отделя на интердисциплинарни научни области, като: социолингвистика, когнитивни науки, антропология, политология и др.
Българинът чете все повече, предпочита родни автори. Наблюдавам предпочитания към българските автори, а от чуждестранните най-търсени са класическите романи и биографиите.

И.М.:Какво е най-важно за вас, като директор за перфектния работен процес?

С.А.: Най-важното за мен е да има един спокоен микроклимат в колектива. Имам един невероятен екип от професионалисти, който могат да предложат на читателя най-доброто четиво от което се интересува.

Уверена съм, че мога да постигна още по-добри резултати, залагайки на добрия и мотивиран екип от колеги.

И.М.: В края на нашия разговор вашите пожелания….

С.А.: Пожелавам да бъдат здрави хората! Пожелавам да не падат духом! Повече позитивизъм около нас. Да бъдем щедри и добри!
И добре дошли в библиотеката!

/интервю на Ирена Маркова/

Facebook коментари