Събота, 04 Декември 2021 г.

Силистренски ученици посетиха столицата на Европа и обсъдиха бъдещето на Съюза

На 12 октомври в своеобразната столица на Европа - град Брюксел, Белгия, учениците Християна Стойкова и Теодора Миндизова от ПГСУАУ "Атанас Буров" – Силистра, заедно със своята учителка Гюлсевин Хамди участваха в събитието "Граждански диалог" с еврокомисаря по Кохезионна политика и реформи Елиза Ферейра. Момичетата са представители от отбора "Училищен бинокъл", който е победител за България в инициативата на Европейската комисия "Детективи на европейски проекти".

Комисар Ферейра в социалните мрежи: "Младостта е двигателят, който ни кара да вървим напред. Европа не е завършен проект, това е проект, който се изгражда всеки ден от всички нас. В Европа всички имат значение."
Събитието бе част от Европейската седмица на регионите и градовете 2020. В него се включиха по двама млади представители от 6-те държави - Италия, Гърция, България, Испания, Хърватска и Португалия, които са победители в пилотната инициатива "Училище за отворено приобщаване".

Всеки участник зададе по един въпрос по една от трите актуални теми тази година – "Сближаване и сътрудничество", "Овластяване на гражданите" и "Зелена Европа". В рамките на работна сесия преди официалното събитие гостуващите младежи бяха обучени от професионални фасилитатори и езикови инструктори как да проведат вълнуващ обмен на идеи и дебат за бъдещето на Европа.

Facebook коментари