Понеделник, 26 Октомври 2020 г.

Национален фестивал на рибата се проведе в Силистра

Национален фестивал на рибата се състоя в Силистра. Събитието е част от кампанията на Министерство на земеделието, храните и горите и цели да се скъси веригата на доставчици и потребители, като се предостави възможност на производителите да предлагат своята продукция директно. Повече за проявата – следващия репортаж.

Производители на рибни продукти и доставчици се погрижиха продукцията им – и морска, и дунавска – да достигне до очите и вкуса на силистренци. Опасно начинание, защото жителите на крайдунавските градове винаги са имали свой особен романс с реката и плуващите в нея обитатели.

Лиляна Иванова

Благодарна съм, че сме близо до реката и това ми дава възможност да ядем редовно риба… Хубаво е да има риба в менюто ни – помага за мозъка.

Атанас Желев, адвокат

По разпределение работих в Тутракан като завърших право и там тутраканци ме влюбиха в рибата – големи майстори са, ненадминати. Те правят най-хубавата дунавска чорба не само по Дунавия, но и по цяла България съм дегустирал.

Милена Петкова, студентка

Ами аз предпочитам повече пържена риба – например цаца – ходи си с бирата и за лятото е много добре.

Оказва се, че въпреки качествата си, рибата не присъства на трапезата на българина толкова често, колкото е при другите европейци.

Венета Петрова

Защото е много скъпа. И на Дунава е скъпа, и в магазина е скъпа – не че не искат – всички искат да я ядат риба. Но парите им не стигат на пенсионерите, а тука само пенсионери в Силистра. Това е цялата работа.

Какви са основните особености при приготвянето на риба, за разлика от месото – питаме Сандра Алексиева – един от най-известните кулинарни влогъри в страната, гост на фестивала.

Сандра Алексиева

Рибата е предизвикателство за приготвяне, защото за нея трябва много по-малко време отколкото като приготвяте телешко или свинско и дори пилешко месо. И доста по-здравословна, доста по-лека и има аромат на лято…Така че препоръчвам не каква да е риба – а българска риба.

Събития от Националния рибен фестивал предстои да се проведат още в Русе, София, Пазарджик, Пловдив, Бургас и Стара Загора.

видео: ТВ ЕВРОПА
автор: Любомир Добрев

Facebook коментари