Сряда, 02 Декември 2020 г.

Център за психично здраве в Силистра ще бори анорексията и булимията

Разработване на програми за лечение на хранителните разстройства като анорексия, булимия и пр., които стават все по-сериозен проблем сред младите, както и поставяне на акцент върху детско-юношеската психиатрия. Това е залегнало в новата стратегия за подобряване на психичното здраве, публикувана за обществено обсъждане.

До момента на хранителните разстройства не се обръщаше сериозно внимание. В новата стратегия обаче е предвидено дори създаването на специална клиника за лечението им към някоя от университетските болници. Тя трябва да бъде направена до 2030 г., като ще струва около 2 млн. лв.

Подобряване на психиатричната помощ и създаването на структури във всеки областен град са основните приоритети на стратегията, предложена от Министерството на здравеопазването.

Да се направи оценка на регионалните нужди и там, където липсват психиатрични отделения, да се разкрият такива, а на наличните в областните и университетските болници да се направят ремонти. Центрове за психично здраве да има във всички областни градове, предвижда още стратегият.

До 2024 г. такива трябва да се разкрият освен в Силистра, в Монтана, Видин, Габрово, Шумен, Кюстендил и Перник.

Целта е до 10 г. да се изгради мрежа от дневни центрове за психосоциални услуги, които да са в непрекъсната връзка с психиатричните стационари в общините.

Само за повишаване на заплатите на работещите се предвиждат 500 млн. лв., като идеята е в рамките на 3 г. стартовото заплащане на начинаещите лекари да достигне 2000 лв., на лекари със специалност - 2500 лв., а на медсестрите - 1200 лв. За санитарите пък да се осигури минимум 20% над минималната работна заплата.

Намаляването на изтичащите в тази сфера специалисти придобива жизненоважно значение, сочат още данните от доклада на МЗ. Според тях към момента на 15 000 души се пада по 1 психиатър, които общо за страната са 500, но са и неравномерно разпределени - 1/5 от тях са в София. От всички пък само 22-ма са детските психиатри.

Facebook коментари