Четвъртък, 03 Декември 2020 г.

Седем са засегнатите от коронавируса учебни заведения в област Силистра

Към 5 октомври – 214 са общо регистрираните случаи с коронавирус в област Силистра. Активните случаи са 43 (6 хоспитализирани и 37 на домашно лечение), 158 излекувани и 13 починали (6%), информира д-р Теодора Начева, директор на РЗИ-Силистра.

Хоспитализираните пациенти са в МБАЛ Силистра (3) и в МБАЛ Русе (3).

Потвърдените лица са от различни населени места в областта, като преобладават семейните огнища (106).

Регистрирани са 7 огнища в учебни заведения (СУ с. Паисиево, ЕГ гр. Силистра, ПМГ гр. Силистра, ОУ "Св. св. Кирил и Методий" гр. Силистра, СУ "Никола Й. Вапцаров" гр. Силистра, ОУ "Отец Паисий" гр. Силистра, СУ "Васил Левски" гр. Главиница).

Засегнати са 9 паралелки, с 5 потвърдени ученици, 4 учители и 1 хигиенист.

Под домашна карантина са 170 ученици, с уговорката, че от 6 октомври две паралелки от ЕГ се връщат към присъствени занятия.

Във връзка с разпространението на COVID-19 в учебните заведения е необходимо повишено внимание от учители и родители, относно спазване на противоепидемичните мерки, свързани с употребата на лични предпазни средства, извършването на дезинфекция и добро проветряване на класните стаи, гъвкав режим на начален час и междучасия, с оглед намаляване на риска от интензивни контакти между децата в учебната среда. От изключителна важност е поведението на споделена отговорност от всички – персонал в училищата, родители и деца. В тази връзка апелирам и за регулиране на контактите в извънучебната среда, спазване на дисциплина при носене на маска, физическа дистанция и хигиена на ръцете (миене и дезинфекция).

Facebook коментари