Четвъртък, 29 Октомври 2020 г.

В Силистра вече се тества 5G мрежата

В Силистра вече се тества 5G мобилната мрежа, но без да поставят нови антени, за това научи "Кворум-Силистра".

Медията ни стигна до неофициалната информация, след като разбрахме от публикации в национални медии, че Виваком стартира своята 5G мрежа във всички 27 областни центъра на страната.

Покритието на тестваната 5G мрежа е само в централната градска част на Силистра, като е осигурено чрез съвместна работа на една честота на 4G и 5G, т.е. достъпът до мрежата от пето поколение се осъществява на честотата, на която действа сега 4G, без промяна в антените.

Единственият марка и модел телефон, който може да ползва мрежата в момента е Huawei P40 Pro. Скоро време предстои да се добавят моделите на Samsung, които технически имат тази възможност.

Подмяна на оборудването ще бъде наложителна, ако стартира 5G мрежа на честота 3600 Mhz. Това може да стане най-рано през следващата година, след придобиване на необходимия честотен спектър и направени значителни инвестиции.

На сайта си от Виваком обявиха : "Мрежата от пето поколение осигурява по-високи скорости, по-ниско времезакъснение и по-голям брой едновременно свързани устройства.Потребителите могат да се възползват от прехвърляне на данни с незначително забавяне, което е важно условие за развитие на сфери като телемедицината, дигиталното образование, гейминг индустрията, автоматизираното производство и други.

И още – благодарение на по-високия капацитет на мрежата от пето поколение, клиентите получават по-надеждна връзка, особено на места с много хора. А за компаниите и държавните институции това означава много по-бързи и качествени електронни услуги, решения за умен град и умен дом, възможност за автоматизирани процеси."

В същото време мрежата от пето поколение има и много противници. Тя породи много конспиративни теории и страхове у хората, че вреди на здравето и е опасна за сигурността.

Facebook коментари