Сряда, 25 Май 2022 г.

Силистренската журналистка Маргарита Иванова: Кореспондентът е като универсален войник и като арменския поп

"Не съм искала да ставам балерина, не съм искала да ставам космонавт, но не помня, че тази професия ме е впечатлявала като дете." Това сподели репортерът и водещ в програма "Хоризонт" на БНР Маргарита Иванова, която гостува в рубриката "От другата страна на радиото".

Тя определя влизането си в професията като случайно. Нещата станали "малко наопаки" - след завършване на средното й образование се омъжила, родила сина си и след това започнала да мисли за професионална реализация.

"Доста се полутах. Отначало мислех да ставам учителка. Исках да ставам социален работник. Силистра е малък град. Попаднах в местен вестник. Отначало отговарях за реализацията, за разпространението. Разнасях вестници по офисите. Написах едно есе, ей така, възрастна жена ме беше впечатлила при едно пътуване. Главната редакторка го хареса, публикува го и ми каза - от утре няма да си разпространител, а ще си репортер. Стреснах се...", спомня си днес Маргарита Иванова.

Тя е завършила българска филология и има магистратура по кризисен пиар, което твърди, че много й помага "в настоящите условия, събития и кризи, които се налага да отразяваме".

Маргарита Иванова има около 20 години професионален опит. Първата й истинска, сериозна работа като репортер била като кореспондент на БНТ за региона на Силистра.

Имаше периоди, когато се чувствахме всички по-свободни, можехме по-свободно да задаваме своите въпроси, коментира журналистът в отговор на въпрос по-трудно ли се работи в по-малките населени места.

"С течение на времето започнаха да се затварят много врати. Информацията се прецизира много точно – кое е за пред медиите и кое – не."

Маргарита Иванова разпределя времето и усилията си между воденето на предаване и това да бъде здравен репортер. Спомня си с носталгия за кореспондентските си години, защото възприема това като своя школа. Твърди, че и до днес се чувства с единия крак навън.

"Да си като кореспондент е като да си универсален войник или като арменския поп", защото хората от малките населени честа често виждат в теб последната си надежда за разрешаване на даден казус, разказва още Маргарита Иванова.

Тя намира себе си за "малко скучен човек". Обича да чете, макар да признава, че има все по-малко време за това. Обича да спортува, да ходи пеша, да снима, да прави неща с ръцете си.

"Много обичам малки деца, да си говоря с малки деца, да работя с млади хора."

"Не съм амбициозна майка. Много рано родих моето дете и сме повече като брат и сестра с него, не толкова майка – син."

Тя е телец – земен знак, здраво стъпила на земята. Не обича резките промени, но пък обича "красивите неща".

Много я дразни агресията – например да види как майка удря детето си на улицата, или "млади жени, седнали по пейките в парка, да плюят семки и около тях да играят децата".

Facebook коментари