Събота, 26 Септември 2020 г.

През 1886 година Силистра е на пето място по брой отпечатани книги

Две пиеси за Съединението, две пиеси за сръбския крал Милан, книга със спомени за Сръбско-българската война и две сбирки с народни песни, създадени и пети по време на войната, са издадени в Силистра в края на деветнайсети век, пише вече покойният силистренски изследвач Пирин Бояджиев. Те са отбелязани и от съставителите на "Български печатни книги 1878 -1944 година".
В библиографската справка са пропуснати някои от издадените тогава книги в Силистра. Част от тях не отразяват пряко Съединението като историческо събитие, но са повлияни от него. Такава е драмата на редактора на първото добруджанско литературно списание "Мисъл" Иван Добрев, озаглавена "Селима или прекрасната мохамеданка". Това е драматизация на руска повест за войните за завладяването на Кавказ по времето на Александър Първи. Екземпляр от книгата се пази в силистренската библиотека. "Четири песни за българския княз за Съединението" и "Стенен календар за 1886" са други две неизвестни книги, написани от Никола Живков.
През 1886 година Силистра е на пето място след София, Пловдив, Велико Търново и Русе по броя на отпечатаните книги и издаваните вестници и списания, като голяма част от техните създатели са вдъхновени от политическите събития. Константин Иречек отбелязва в дневника си, че през 1886 - 1887 година Силистра е станала някакъв нов български литературен център

Facebook коментари