Сряда, 10 Август 2022 г.

Актуално за коронавируса в област Силистра - вече има заразени във всички общини

Към 31.08.2020г. в област Силистра са регистрирани 139 случая на лица с COVID-19, в т.ч.:

Община Силистра - 71, по населени места - Силистра (61), с. Калипетрово (4), Смилец (3), Сребърна (2), Иширково (1)

Община Дулово - 32, по населени места -Дулово (11), Вокил (5), Правда (4), Черник (3), Поройно (3), Окорш (2) и по 1 случай от Водно, Златоклас, Раздел, Чернолик

Община Тутракан - 24, по населени места - Нова Черна (15), Тутракан (7), Цар Самуил (2)

Община Ситово - 7, по населени места - Искра (7).

Община Алфатар - 2, по населени места - Цар Асен (2)

Община Главиница - 1, по населени места -Зафирово (1)

Община Кайнарджа - 2, по населени места Кайнарджа (1) и Голеш (1)

Хоспитализирани пациенти: 17, в т.ч. в МБАЛ Силистра (13), в други МБАЛ в гр. Русе и в гр. Варна (4). Починали за периода март-август 2020 г. – 11 (8%). Данните ясно показват, че разпространението на COVID-19 в област Силистра е дифузно, регистрирани са случаи в различни населени места от всички общини в областта. Заразените с COVID-19 са от 8-месечна до 87-годишна възраст.

Предвид интензивното движение на хората както в страната, така и в чужбина и от чужбина, отправям призив за строго спазване на мерките разписани в заповеди на Министъра на здравеопазването, относно употребата на лицеви предпазни маски, които да обхващат устата и носа в затворени пространства и при близко общуване на открито, за дезинфекция на ръце и повърхности, за социална дистанция от 1,5 м най-малко. От изключителна важност е високо отговорното поведение на организатори и участниците в организирани събития от всякакъв род, в т.ч. и от частен характер (сватби, кръщенета, семейни празненства и др.).

Приканваме пациентите и лицата на домашна изолация да спазват 14-дневния срок. Екип на РЗИ Силистра ще ги посети за вземане на контролна проба в края на срока за изолация. Уведомяваме лицата и пациентите, които остават в продължаваща изолация до отрицателен резултат, че при ранно вземане на втора контролна проба вероятността от положителен резултат е по-голяма.

Facebook коментари