Понеделник, 04 Март 2024 г.

Интервю с родения в Силистра Траян Траянов, Изпълнителен директор на образователната организация "Заедно в час"

Траян Траянов е изпълнителен директор на "Заедно в час" и е ангажиран с каузите на образователната организация още от създаването й през 2010 г.: разширен достъп до качествено образование и възможност всеки ученик да реализира пълния си потенциал.

Траян израства в Силистра в семейство на театрални актьори и получава средното си образование в Американския колеж в София.

Преди това следва социални науки в Connecticut College и в Harvard University, завършва магистратура по социология в University of Cambridge, работи като бизнес анализатор в Ню Йорк, Лондон и Прага. За Траянов и колегите му тази година е трудна за навигиране на фона на дистанционното обучение по време на пролетните ограничения около пандемията, а с началото на следващата учебна година през септември изникват още въпроси и страхове - как ще се организира учебният процес в сегашните условия е световно предизвикателство. "Готвим се за най-лошото", казва Траянов, но с увереност, че екипът му може да посрещне всички предизвикателства. Той става изпълнителен директор през 2019 г., а преди това е програмен директор на ''Заедно в час".

През последните 10 години повече от 400 нови учители преминават през програмата "Нов път в преподаването" на организацията. Над 80% от тях продължават да работят като учители, директори, образователни експерти. През тази година "Заедно в час" започна и нова програма "Училища за пример" за цялостна подкрепа и професионално развитие на училищни екипи.

Като какъв човек се определяте?
Турбулентна личност в процес на разцъфтяване. Викат ми Трън и май ми отива.

Нещото, в което вярвате абсолютно?
Човешките права и личната отговорност.

Любимият ви момент от деня?
Сутрешното семейно маймунстване от събуждането до закуската.

Най-голямото предизвикателство във вашата работа?
Липсата на бързи, лесни и очевидни решения на проблема, който искаме да разрешим - неравният достъп до качествено образование в България.

Как бихте обяснили това, което правите, на едно 5-годишно дете?
Нашият отбор помага на учителите да бъдат умни и добри като Фантастичния г-н Фокс, а не гадняри като Богис, Бънс и Бийн.

Как си почивате?
С хубав роман или интересна дълга статия на тема, която няма нищо общо с работата ми.

Какво ви зарежда?
Разпускане в тесен приятелски кръг или интензивна тренировка.

Какво ви разсмива?
Синовете ми, Боян и Светлин. Стивън Колбер помага също.

Какво ви натъжава?
Например шестото масово изчезване на видовете, в което сме неволни съучастници.

Какво ви вбесява?
Например носенето на маски под носа. К'во правим?!

Личност, на която се възхищавате?
Заобиколен съм от такива. Този сезон например e колегата ми Мариян Ранков, възпитаник на "Заедно в час", който с хладнокръвие и оптимизъм ръководи Летния институт за подготовка на учители: към 30 души обучителен и логистичен екип и 120 участници, които пък пробно преподават на няколкостотин деца. Тази година за пръв път се наложи всичко да се случи онлайн, което не смути Мариян изобщо. През седмицата е мениджър за пример, през уикенда майстори с ръцете си. Ренесансов човек!

Кое свое качество харесвате най-много?
В социални ситуации като цяло проявявам такт. Така са ме възпитавали.

А кое никак не харесвате и бихте искали да промените?
Раздразнителен и гневлив съм към най-любимите си хора, работя над това.

Каква суперсила бихте искали да притежавате?
Искам да мога да ставам рано и като си отворя очите, да съм пълен с енергия.

Последният подарък, който получихте?
Близки приятели ми подариха красива и цветна дървена фигурка на горски дух от Мексико, т.нар. alebrijo.

Три места в интернет, които посещавате най-често?
Напоследък редовно съм на covid19bg.github.io. Следя goodintheorypod.com, подкаст на мой приятел. И Facebook отварям сравнително често, признавам си.

Къде бихте искали да живеете?
Вече живея там, където искам. Но в някакъв момент мечтаем семейно да пообиколим и поопознаем по-добре испански говорещия свят.

Коя е последната книга, която прочетохте?
"Емперо" от Джон Скалзи, последната част от фантастична трилогия за разпада на цивилизацията в далечното бъдеще и неизбежната политическа интрига, която се завихря.

Най-интересното място, на което сте били?
Силистра от детството ми!

Мото или цитат, близък до философията ви за живота?
Колегите ми веднъж ми подариха чаша за кафе с крилата фраза, която ми се случва да използвам: "Строим самолета, докато летим с него."

информация: www.capital.bg

Facebook коментари