Понеделник, 06 Декември 2021 г.

Утре се прощаваме със Силистренският митрополит Амвросий

Светия синод определи 21 август като ден за опело и погребение на Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий.

Дядо Амвросий почина на 18 август, след продължително боледуване и настъпили усложнения след коронавирусна инфекция.

В 9:00 часа сутринта, в петък, ще започне Заупокойна Света литургия, а в 10:30 ще е опелото.

Дотогава камбаните на православния храм "Св. св. първоапостоли Петър и Павел" в Силистра ще огласят с тъга града сутрин, когато свещениците от епархията ще отслужват заупокойна литургия, и вечер за вечерница заупокойна молитва - трисагия.

По предварителна информация, ковчегът ще бъде разположен в затвореното пространство пред олтара на силистренския катедрален храм, докъдето не се предвижда достъп на граждани, дошли да се поклонят, както и контакт с ковчега на покойника.

От църковното настоятелство в Силистра потвърдиха, че погребението ще бъде съобразено с всички действащи правила предвид епидемиологичната обстановка, но и с подобаващо уважение за сана му.

Влизането в църквата ще става по определен "коридор", а излизането – по друг. Предвид очакванията много желаещи да участват в поклонението, задържането на граждани в храма е изключено. Пред него ще бъде осигурено озвучаване, което ще предава литургията и опелото. Пак там ще бъдат поставени вази за цветя, както и места за венците. Също отвън ще бъде възможно палене на свещи за упокой.

Владиката ще бъде погребан в двора на църквата в Силистра.

видеорепортаж: Любомир Добрев

Facebook коментари