Неделя, 28 Ноември 2021 г.

Светия Синод определи наместник на овдовелия Доростолски епархийски престол

След като на 18 август 2020 г., след продължително боледуване се престави в Господа Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий, съгласно чл. 84, ал. 1 от Устава на Българската православна църква – Българска Патриаршия, Св. Синод в пълен състав се събра своевременно на 19 август от 15:00 ч., на свое извънредно заседание.

На него, след като се запознаха със съобщението на овдовелия Доростолски епархийски съвет, синодалните архиереи определиха опелото и погребението на техния събрат да станат на 21 август, съответно от 09:00 часа - Заупокойна св. Литургия и 10:30 часа - опело.
За Наместник на овдовелия Доростолски епархийски престол, който канонично да ръководи делата на епархията до избор на наследник на покойния митрополит Амвросий, Светият Синод единодушно определи Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.
Светият Синод на БПЦ-БП отново сърдечно се обръща с чувства на искрени съболезнования преди всичко към близките, всечестния клир и благочестивото паство на овдовялата Доростолска епархия и подновява призива си за сърдечна молитва за упокоилия се непрежалим епархийски митрополит и синодален архиерей.

Вечна, блажена и светла да бъде паметта на преставилия се в Христа Господа Доростолски митрополит Амвросий!

Бог да го прости!

АВТОБИОГРАФИЯ на ЗАПАДНО- И СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИ МИТРОПОЛИТ АНТОНИЙ

Роден съм на 17 януари 1978 г. в Стара Загора в семейство на православни родители. Основното си образование завърших в родния си град. През есента на 1993 г. постъпих като ученик в Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий". След като завърших семинарията през 1998 г., кандидатствах и бях приет да следвам като редовен студент в Богословския факултет при СУ "Св. Климент Охридски" в град София. По време на следването си бях ежедневен клиросен певец в столичния храм "Успение Богородично" в кв. "Малашевци". През пролетта на 2002 г. постъпих като послушник в Клисурския манастир "Св. св. Кирил и Методий" край град Вършец, Видинска епархия. На 5 август 2002 г. в навечерието на празника Преображение Господне на вечерното богослужение приех монашески постриг. На 18 октомври 2002 г. бях ръкоположен за йеродякон от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, а на 17 януари 2003 г. бях ръкоположен за йеромонах. След завършването ми на Богословския факултет при СУ "Св. Климент Охридски" от 1 април 2003 г. бях назначен по решение на Светия Синод на БПЦ за ефимерий и преподавател в Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий". На 21 ноември 2006 г. по решение на Светия Синод в храма на Пловдивската семинария бях възведен в архимандритско достойнство от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит - председател на Просветната комисия към Светия Синод. От 1 май 2007 г. съм назначен от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай за протосингел на Пловдивска света митрополия. На 23. 03. 2008 г. по решение на Св. Синод на БПЦ бях ръкоположен за епископ с титлата Константийски и след въдворяването ми в гр. Смолян на 19. 04. 2008 г. (Лазаровден) съм поставен да обгрижвам духовно жителите на Родопите. От 15 юни 2010 г. съм назначен за викарен епископ на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон.
На 27. 10. 2013 г. съм избран от Св. Синод на БПЦ-БП за Западно- и Средноевропейски митрополит.

Facebook коментари