Събота, 25 Юни 2022 г.

Антон Налбантов: Водовъртеж и недобри плувни умения на детето са най-вероятните причини за изчезнето му във водите на Дунав край Силистра

Директорът на Водноспасителната служба към Български червен кръст (БЧК) Антон Налбантов, даде интервю за Радио "Фокус".

Водещ: Какво можете да кажете за инцидента с 13 годишното момче, които изчезна във водите на Дунав край Силистра?

Антон Налбантов: За съжаление беше регистриран пореден случай, нелеп случай с дете. Знаем всички колко болезнено приемаме тези новини когато става въпрос за жертви на деца. Бих казал един от класическите пример за неспазване на правила за водна безопасност и бих казал още и в допълнение и занижен родителски контрол. Това са причините и с другите случаи с деца, не на всички, но на повечето случаи, в които деца загиват така нелепо, че наистина са оставени без необходимия родителски контрол. И посещението през летния сезон за съжаление на такива места, каквито са реките, където стават най-големият брой от удавянията през годината в нашата страна – само за сведение ще кажа, че за миналата година от общо 98 случая на удавяния, включително и на море, 21 от всички тези са в реки. Така че това не е само през миналата, така е и през предишните години. Да, реките са примамливо място и за риболов, и за пикници, и за както тук в случая, за скачане, но винаги трябва да се знае, че това са изключително опасни места и трябва да се избягват колкото и да са примамливи през тези летни горещини.

Водещ: Доколкото разбрах, 21 от удавянията от 81 общо са станали в неохраняеми водоеми.

Антон Налбантов: От 98. Общо са станали в реки. А иначе, общо ако трябва да сме по-точни, като брой броят на удавянията в неохраняемите водоеми, вътрешни водоеми в страната, това са: реки, канали, язовири, микроязовири, е близо 60 от всички 98. Тоест, 60 % от удавянията през миналата година са станали във вътрешните водоеми, не в море. Така е било и в предишни години, дори процентът понякога стига до 80 във вътрешните водоеми като удавяния. И това е обезпокоително.

Водещ: Да. А какво трябва да знаят и децата, тъй като трагичният случай, за който днес говорим, е с 13-годишно момче, какво трябва да знаят деца, тийнейджъри когато искат да се разхладят в горещините и да влязат в такъв водоем било то река, било то язовир или някакъв напоителен канал, защото сме имали и такива случаи? Защо е толкова опасен неохраняемият водоем, вътрешен водоем?

Антон Налбантов: По ред причини. Първо, те трябва да знаят правилата за водна безопасност – нещо, което се учи наистина от детска възраст. И ние като институция полагаме наистина огромни усилия в последните години да запознаем максимален брой деца чрез нашите образователни програми, защото това е начинът, по който ние ще трябва да възпитаме всички деца по възможност, за да знаят, да познават правилата, да познават съответно опасностите и да знаят къде трябва или съответно къде не трябва да се влиза за къпане и плуване. Това, което трябва да знаете, че е изключително, дори бих казал нежелателно и забранено дори да се влиза колкото и да е топло, колкото да е горещо и атрактивно мястото да се влиза, защото това са изключително опасни неща. Говоря за реките, първо, защото има понякога много силни течения, образуват се и водовъртежи, както доколкото имаме информация е станало в случая на Дунав – мястото, където е скочило детето е образувало водовъртеж. Много рязко се сменя скоростта на водата в другите реки, по-малките да кажем за Струма и за други реки, в които има много чести завои, камъни, които променят скоростта на водата, нейната посока. Всичко това, като прибавим и неизвестността на дъното на тези водоеми, тоест, наличие на разни дънери, растителност и т.н., ги правят опасни. С това се обяснява и големия брой инциденти, които всяка година упоменаваме за случилите се нещастни инциденти във водата в реките. Затова не е никак препоръчително, дори бих казал направо си е забранено да се влиза. И то се прави това от общините, като действие – всяка година да се поставят по възможност табели: "Къпането забранено", "Опасно", и както даже се видя от телевизионните репортажи, в близост доколкото забелязах има такъв знак поставен. За съжаление децата са деца, и наистина в случая освен училището, освен образователните програми, освен медиите, чрез които ние отправяме тези послания за безопасност, е добре и родителите засилят много контрола, за да се избягват тези нещастни случаи през лятото.

Водещ: Да, и да се говори повече за това. Г-н Налбантов, доколкото разбирам от думите ви вероятната причина събитията в Дунав край Силистра с 13-годишното момче са се развили толкова бързо заради водовъртеж – това е една от предполагаемите причини, така ли?

Антон Налбантов: Да, най-вероятно може да се прибави и недобрите плувни умения на детето. Ако той не е бил добър плувец. Сега, тук е известно, че плувните умения помагат в такива случаи, макар че те не бива да насърчават и добрите плувци да скачат в тези води. Но най-вероятно ако не е могло дори да плува добре детето, настъпва по-бързо уплаха, по-бързо изпада в паника, и това допълнително ускорява този процес на давенето.

Водещ: Знаем, че водите на река Дунав се използват за плуване, много често хора плажуват по брега на Дунав. Какъв е вашият съвет към тези хора?

Антон Налбантов:От доста вече години тези плажове, импровизирани плажове преди много години край дунавските градове е имало регламентирани плажове, на които дори имаше и охрана – водоспасителни постове. Впоследствие бих казал, години може би категорично се забрани ползването на тези места за плуване по ред причини: едно, че не са чак толкова безопасни, дори когато са внимателно, прецизно подбрани, второ, че водите не отговарят за качеството за ползване, за плуване и за забавление в тях. Отделно тогава, те поемат своя риск, ако все пак наруши тези забрани, защото те не само че не са разрешени, а са забранени за ползване за къпане, затова всеки поема риска си, ако се изкуши да ползва тези води за развлечение, за къпане и плуване. Виждаме и не само сега, случаите не са един или два по Дунав и в тази година, а и през миналата година, те са показателни, че тези забрани не са случайни.

Водещ: Да, за жалост обаче не се спазват.

Антон Налбантов:Това е, че всеки може би си мисли, че на него няма да му се случи, и че него може да го подмине такава опасност, но случва се с хора, както се казва, и за съжаление и с деца.

Евелина БРАНИМИРОВА

Facebook коментари