Вторник, 30 Ноември 2021 г.

Второ издание на Pop-up park в Силистра

В горещия августовски следобед (11 август), в сърцето на града – под прохладната сянка на Липата на площад "Свобода", разположихме за втори път зеления градски парк за раздвижване на малки и големи.
Целта на "изскачащия" парк (POP-UP Park) е да провокира хора от всички възрасти да практикуват спортни дейности на неочаквани места – там, където няма обособени пространства за активни физически занимания. Така, предизвикахме минувачите да се движат повече и да преосмислят начина, по който използват градските пространства.
Неизменен елемент бяха и заниманията с рециклируеми отпадъци – деца и родители строиха кули от пластмасови чаши, а "импровизираният боулинг" от пластмасови бутилки и топче от хартия предизвика интереса на по-малките участници. Задължително присъстваха и кошовете за разделно събиране на отпадъци – ЖЪЛТ за пластмаса и метал и СИН за хартия и картон. В края на събитието децата се включиха в игри с обучителен характер за правилния начин за сортиране и изхвърляне на всеки вид отпадък в контейнерите.
Благодарим на неуморните ни доброволци, които се включиха с ентусиазъм и настроение в събитието, както и на магазини "Цветелина" за зелената аранжировка!
Припомняме, че паркът представлява временно зелено пространство с изкуствена трева и цветя; спортни уреди, игри и занимания; кът за отдих с барбарони; място за снимки и др. Една от мисиите на мобилния парк е да донесе допълнително зеленина в града и да предложи различни възможности за физическа активност, както и да покаже как нетрадиционните градски пространства могат да бъдат използвани функционално.
Чрез поредицата инициативи на Сдружение "Дуросторум-Дръстър-Силистра", целим трайна промяна на нагласите на общността относно личната отговорност на всеки от нас – за опазване на околната среда и разделното събиране на отпадъци; за създаване на навици за повторно използване на материали и рециклирането им; за ежедневна физическа активност, както и за малки, но качествени намеси в градската среда.
"Изскачащият" парк е част от проекта "Партньорство за красива и чиста България" на Сдружение BG Бъди активен и се осъществява с подкрепата на Фондация "Кока Кола".
Местен партньор в проекта е СНЦ "Дуросторум-Дръстър-Силистра", а дейностите се изпълняват със съдействието на Община Силистра.

Facebook коментари