Четвъртък, 18 Юли 2024 г.

Полицията обяви превантивните мерки, които предприема за осигуряването на безопасна Коледа и Нова година

В съответствие с разпорежданията на главния секретар на МВР в Областна дирекция на МВР-Силистра е в ход подготовката за осигуряване на безопасност по през предстоящите Коледни и Новогодишни празници. На районните управления е възложено да създадат необходимата организация и да предприемат превантивни мерки, насочени към ограничаване на рисковите фактори и повишаване на сигурността на гражданите на време на масовите прояви и празнични чествания. Предвидено е засилено полицейско присъствие в градовете, основно в централните части, с цел предотвратяване на джебчийски кражби и нарушения на обществения ред. В заведенията, където ще се организират празненства, служители на звеното "Пожарна безопасност и спасяване" извършват проверки за пожарната обезопасеност, условията за евакуация, наличието на уреди за пожарогасене. С ръководителите на охранителни фирми в заведенията се обсъждат мерките за подобряване на бдителността и пропускателния режим, взаимодействието и бързата връзка с териториалните полицейски структури.
Планирани са засилени проверки в магазинната мрежа за продажба на пиротехнически изделия без полицейско разрешение за търговия, в нестандартна опаковка или без упътване или сертификат за качество, издаден от производителя. Само 3 обекта – 2 в областния град, и 1 в Дулово, са лицензирани за търговия с пиротехнически изделия.
Създадена е необходимата организация по безопасност на движението по пътищата при очаквания интензивен пътникопоток през празничните дни. Пътната полиция ще бъде в готовност за въвеждане на временна организация на движението при усложнена пътна обстановка.
И през празничните дни екипи на полицията и пожарната ще бъдат в денонощна готовност да реагират при спешни случаи, телефоните за връзка са 112, 166 и 160.


ОДМВР-Силистра поздравява всички граждани на областта с предстоящите Коледни и Новогодишни празници. За да не се допуснат инциденти, които да помрачат празничното настроение, предлагаме няколко основни препоръки за безопасност:

Пазете се от кражби!
Празничните базари на открито са предпочитано място за действие на джебчиите. Затова при пазаруване дръжте чантата си затворена и притисната плътно до тялото. Не носете портфейла си и големи суми пари във външните джобове на дрехите си. Винаги бъдете с повишено внимание на многолюдни места, особено ако усетите, че някой безпричинно се блъска във вас.
Ако отсъствате от дома си по време на празниците, проверете заключващите устройства на вратите, укрепете прозорците на по-ниските етажи. Не оставяйте големи парични суми и ценности в жилището. Уведомете за отсъствието си приятел или съсед, на когото имате доверие.

По време на празниците се активизират измамниците!
Те използват умело празничната еуфория, за да заблудят жертвите си, че са спечелили от несъществуващи томболи и лотарии. Така измамниците се добират до личните данни на хората и искат от тях да дадат предварително някаква сума пари или опитват да източат банковите им карти.
Не се поддавайте на примамливи оферти по телефона за лесна печалба, на неочаквана вест за колет от чужбина или голямо наследство.
Не се доверявайте без насрещна проверка на телефонни обаждания за изпаднали в беда ваши роднини. Най-популярен е сценарият за близък на семейството, който при катастрофа е ранил или убил човек, и се нуждае от пари за освобождаване от ареста.
Най-често в престъпните мрежи попадат възрастни хора, затова ги предупредете за съществуващата опасност.
По никакъв повод не давайте пари на непознати хора, при всяко съмнение търсете помощ от полицията.

Пиротехническите изделия могат да бъдат опасни, особено в ръцете на деца!
Неправилното боравене с пиратки може да доведе до сериозни наранявания на тези, които ги употребяват и на околните. Най-опасни са самоделните фойерверки и тези, които нямат инструкция за ползване на български език.
Имайте предвид, че употребата им е забранена в превозни средства, в закрити помещения, в близост до леснозапалими материали, в районите на болници, детски градини, църкви и други места, където са събрани много хора.

Спазвайте правилата за движение!
Избягвайте пътувания при усложнена пътна обстановка. Ако пътувате на дълги разстояния, изберете подходящо време – най-добре през светлата част на денонощието. Оборудвайте автомобила си със зимни гуми, проверете изправността на спирачната система, светлините, чистачките и устройството за измиване на предното стъкло. Спазвайте ограниченията за скоростта, особено при мокри, заснежени или заледени настилки. Поставяйте предпазните колани. Никога не сядайте зад волана след употреба на алкохол.

Не подценявайте противопожарните изисквания!
Масовото използване на бенгалски огън, конфети, фойервеки, свещички и други подобни изделия по време на коледните и новогодишни празници повишава пожарната опасност. Особено рискова става тяхната употреба в близост до коледната елха, която лесно може да се запали и да изгори. Бързо могат да се запалят и различните видове гирлянди и други украси.
Подобни изделия не бива да се оставят в ръцете на деца, особено без родителски надзор.

Facebook коментари