Петък, 25 Септември 2020 г.

Пожарната бие тревога: 122 пожара в сухи треви за малко повече от един месец

С 53 повече са пожарите в сухи треви и отпадъци от началото на месец юли до 5 август в сравнение със същия период на 2019 г. в Силистренска област, отчитат от РД "Пожарна безопасност и защита на населението".

За времето от 01.07.2020 г. до 05.08.2020 г. екипи на противопожарните звена в областта са участвали в ликвидирането на 122 произшествия, от които 17 пожара с материални загуби и 81 запалвания на сухи треви и отпадъци, докато за същия период на предходната година обслужените произшествия са 84, от които 15 пожара с материални щети и 28 в сухи треви и отпадъци. В повечето от случаите благодарение на бързата реакция на огнеборците до материални щети не се е стигнало, но при два от пожарите огънят се е прехвърлил и унищожил 50 дка гора, 40 дка резене и 30 бали фураж.

Летните горещини и небрежната работа с огън са в основата на зачестилите инциденти, предупреждават от РД "Пожарна безопасност и защита на населението" и припомнят основните правила за безопасност, за да бъдат избегнати сериозни пожари и да бъдат опазени селскостопанската реколта, горите и имуществото на хората.

Основни правила за пожарна безопасност през летния сезон:

Не изхвърляйте неизгасени кибритени клечки и фасове в горима и леснозапалима среда!
Паленето на огън в гората е забранено, освен на обезопасените и обозначени за това места. Преди да запалите огън на разрешените за това места, се уверете, че разполагате с вода или други средства за загасяването му при поява на вятър и при напускане на мястото.
Не бива да се изхвърлят бутилки. Те могат да проявят ефекта на лупа и това да доведе до запалване на суха трева, листа или растителни остатъци.
Недопустимо е паленето на огън при наличие на силен вятър, който може да разнесе горящите частици, без да имате възможност за навременна реакция. Силният вятър увеличава притока на кислород към огнището и подпомага развитието на пожара.
Разчистването на пасища, сухи клони и отпадъци в горски участъци трябва да става чрез събирането, окосяването и извозването им на определените за това места. Забранено е унищожаването им чрез изгаряне!
Абсолютно забранено е паленето на стърнища!

При пожар незабавно сигнализирайте на телефон 112!

Facebook коментари