Сряда, 23 Септември 2020 г.

Лисици тероризират силистренски села

Лисици нападат села в Силистренско. Дори ловците не могат да се справят с дивите животни. Лисичите набези са белязали почти всяка втора къща в село Добротица.Макар и във всеки двор да има кучета, хитрите лисици се движат свободно и преминават от къща в къща. Стопани се оплакват от убити кокошки и пуйки. Станка Петкова губи 15 кокошки посред бял ден.

Според някои, чакалите гонят лисиците от околностите и те влизат в селото. Но много от хитрушите се въдят в самото селище. Местни показват полуразрушена детска градина, в чието мазе лисиците се събират, раждат и нощно време тръгват из селото. Набезите на лисиците обезкуражават хората и мнозина се отказват да гледат домашни птици. За проблема са уведомени местните власти, областният управител е разговарял с председателите на ловните дружинки в района. Самите ловци обаче разказват за лични срещи с хищника.

Начините за противодействие на рижата напаст не са твърде много - с примки, капани или отрова. В селото не е разрешено да се стреля. Капаните и отровите обаче могат да засегнат кучетата, котките и някои домашни животни. И докато стратегията за борба с лисиците все още се обмисля, все повече села в околността пропищяват от тях.

бТВ
репортаж на Любомир Добрев

Facebook коментари