Вторник, 25 Януари 2022 г.

Преди 10 години: Американската компания Шеврон заявява интерес към търсене и добива на шистов газ в Силистренско

Преди 10 години американската компания Шеврон заявява интерес към търсене и добива на шистов газ в Североизточна България, включително и област Силистра.

На специална пресконференция на 13 юли американският посланик Джеймс Уорлик, които представя "Шеврон", също заявява, че интересите на компанията са към находища в Североизточна България.

Първите две процедури - за площи около 6 хил. кв. км в Североизточна България, били "форсирани" в началото на юли заради предстоящото официално представяне на "Шеврон".
Представители на американска компания са заявили интерес още към "Блок 5 Бяла" с площ 2042 кв. км - на територията на областите Русе, Търговище и Велико Търново, "Блок 1-20 Никопол" с площ около 7 хил. кв. км - на територията на Враца, Плевен, Ловеч и Велико Търново, и "Блок 3 Цар Калоян" с площ 4068 кв. км - на територията на Русе, Разград, Силистра, Шумен, Търговище и Велико Търново. Последните два терена, обект на американската инвазия, са "Блок 4 Кубрат" - 2457 кв. км, обхващащ области Русе, Разград и Силистра, както и площ от 3180 кв. км ("Блок 1-19 Св. Атанас"), разположена в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България в Черно море.

През август 2011 година Силистра се включва към протеста против добива на шистов газ в Добруджа, той е под наслов "ЗА ПО-КРАСИВА И ЧИСТА СИЛИСТРА - БЕЗ ШИСТОВ ГАЗ!" (на снимката).

Протестите продължават и през януари 2012 година, когато издигайки плакати и флайери, протестиращите преминават многократно през 4-те пешеходни пътеки на кръстовището на "Старата автогара" в Силистра. По тази начин те изразяват своето несъгласие с технологията за проучване и добива на шистов газ в региона, която трови не само водата и почвата, но може да доведе и до непредвидими последици.

В края на януари 2012 година депутатите в тогавашното Народно събрание налагат безсрочен мораториум върху проучването и добивът на шистов газ в България. Глобата за компания, която наруши мораториума ще е 100 млн. лв. Кабинетът оттегля решението си за търсене и проучване на нефт и природен газ в площта "Блок 1 Нови пазар", която е разположена на територията на пет области от Североизточна България ­ Силистра, Разград, Добрич, Шумен и Варна.

Facebook коментари