Неделя, 07 Март 2021 г.

Окръжен съд-Силистра остави в ареста 23-годишния Т.Г., обвиняем за разпространение на наркотици

Окръжен съд-Силистра остави без уважение искането на 23-годишния Т.Г., за изменение на взетата по отношение на него мярка за неотклонение "задържане под стража" в по-лека.

Т.Г. е обвиняем по досъдебно производство за тежко умишлено престъпление - разпространение на високорискови наркотични вещества-марихуана и метамфетамин, като на 22.05.2020г Силистренски окръжен съд е постановил най-тежката мярка за неотклонение-"задържане под стража" за обвиняемия.
Становището на Окръжна прокуратура гр. Силистра, изразено в днешно съдебно заседание е за неоснователност на Искането. Престъпното деяние на обвиняемият Т.Г. е извършено в изпитателния срок на друга влязла в сила присъда, с която му е наложено наказание "лишаване от свобода". Това е доказателство, че обвиняемият не се е поправил и е продължил да извършва престъпления. Според прокуратурата липсват основания за изменение на мярката за неотклонение и не са нарушени правата на обвиняемия.

Служебният защитник обоснова искането за изменение на постоянната мярка за неотклонение с мотива, че двумесечният срок на задържане под стража е достатъчен. През този период обвиняемият е осъзнал какво е сторил, съдействал е на разследването, и е с твърдото намерение повече да не извършва такива противоправни деяния.

Съдът произнасяйки се по законността на задържането прецени, че не са нарушени правата на обвиняемия, тъй като от първоначалното му задържане са изминали два месеца, а предвиденият от законодателя срок допуска задържане до 8 месеца за тежко престъпление, каквото е разпространението на високорискови наркотични вещества.

По досъдебното производство до настоящия момент са събрани множество доказателства, които потвърждават първоначалното обосновано предположение за извършено престъпление от страна на Т.Г., при това в изпитателния срок на друга присъда
Съдът счете, че към момента все още не е отпаднала и опасността от извършване на престъпление от страна на обвиняемия
Окръжен съд-Силистра прие за неоснователно депозираното искане на Т.Г. за изменение на мярката за неотклонение в по-лека, и го остави без уважение.

Определението на съда подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд-Варна.

Facebook коментари