Вторник, 25 Януари 2022 г.

Преди 10 години: ДКТ "Сава Доброплодни" в Силистра престава да съществува и е разделен на драматичен, и на куклен театър

Точно преди 10 години на 28 юли 2010 г., когато с ПМС №152 ДКТ "Сава Доброплодни" в Силистра е разделен на две самостоятелни структури – Драматичен театър Силистра с директор Борислав Ненков и Куклен театър Силистра с директор Златина Станева.

Инициативата е на тогавашния министър на културата Вежди Рашидов и е част от неговата театрална реформа.

"С извършените преобразувания се постига оптимизация и повишаване ефективността на дейността на новите структури и увеличаване публичния ефект от нея. Целта е държавните културни институти в сферата на сценичните изкуства да се превърнат в творчески, динамични, мобилни и социално адекватно действащи структури чрез ръководство от по-малък и общ административен екип, адаптиране на репертоарните планове в условията на съвременните изисквания и съобразяването им с регионалните особености, социална среда, интереси и естетически вкус на публиката." се казва тогава в мотивите към правителственото решение.

През 2011 г. отново във фокуса на театралната реформа Драматичен театър Силистра е закрит и преобразуван с открита сцена на Театрално-продуцентски център – Добрич. През 2014 г. поредно ПМС преобразува Куклен театър Силистра в Драматично-куклен театър Силистра и предоставя правото на реализиране и разпространение на драматични и куклени театрални продукти, които до настоящия момент се радват на редица представления в страната и чужбина.

Колажа е от сайта "Кворум-Силистра", от новината преди 10 години, която можете да прочете тук

Facebook коментари