Понеделник, 22 Юли 2024 г.

Д-р Славов, Председател на РЛК-Силистра: Свободията се превръща в национално заболяване

Не минава и седмица без поне един случай на агресия над медици. И това се случва в условия на пандемия. Ръкоплясканията за труда им отдава заглъхнаха, юмрукът обаче остана. Защо се стига до тук, какво стои зад тези прояви на агресия и какви са възможните решения, са попиталиа д-р Васил Славовот от сайта clinica.bg . Той е кардиолог и председател на Районната колегия на БЛС в Силистра.

- Д-р Славов, един от последните публично известни случаи на агресия бяха в Спешното отделение в МБАЛ – Силистра. Какво точно се случи?

- Гражданин довел детето си в Спешното отделение и според мен е отишъл с идеята да направи скандал. Доколкото чух той дори не знаел какво точно е на детето му. Започва да снима, ругае и обижда, защото трябвало да изчака 4 минути според разпространената информация. Аз обаче внимателно разгледах камерите и се оказа, че е чакал не 4 минути, а 15 секунди. Цялата ситуация е 2 минути и 20 секунди. Въпросният господин тръгва 15 секунди след сестрата и започва да снима. Това е провокация и все повече си мисля, че сякаш хората вече отиват в лечебно заведение с предварителното намерение да направят проблем, т.е. агресията не е следствие от някакъв афект.

- Медици от болницата подадоха колективна оставка, заради този случай. Какво се случи с тях?

- Доколкото знам, оттеглиха си оставките. Те настояваха за сериозна охрана, и им обещаха да я осигурят. Досега обаче не съм разбрал това да се е случило.

- На какво отдавате тази зачестяваща агресия, има ли неуредици в системата, проблеми във финансирането, които я провокират?

- Когато хората нямат възпитание и най-добрата здравна система няма да им е достатъчна. Не бих казал, че финансирането е причина, може би недостигът на медици оказва някакво влияние. Но наши сънародници, които са били в чужбина казват, че българската система не е лоша, има бърз и лесен достъп. Само в България сутринта може да си при личния лекар и вечерта да си минал през петима специалисти и да са ти направили два скенера. Това на Запад не може да се случи. В държавата ни е голяма свободия, която се превръща в национално заболяване. В основата на проблема е чувството за безнаказаност и личното удовлетворение от подобна проява. Явно това е начин на някои хора да си изливат яда от други проблеми. И освен това знаят, че няма кой да ги накаже, защото обикновено при инцидент се разказва какво се е случило и с това всичко приключва. Никой не следи края. Не е толкова важно да се каже кой кого е обидил, а да се следи има ли присъда.

- А стига ли се до реални санкции, присъди?

- Аз нямам такива данни. Следим ситуацията специално за този случай, за който ви разказах. Адвокатите обещаха, че ще заведат и гражданско дело след като прокуратурата си свърши работата.

- Очаквате ли подобни инциденти да продължат да зачестяват?

- През последните 5-6 години зачестяват и пак казвам, че става така, защото никой не се интересува от резултатите от деянията, има ли заведено дело. Не е лошо и самите медии да сигнализират на прокуратурата. Иначе оставяме хората, които нямат работа да се забавляват, да създават проблеми в болницата и да раздават криворазбрано правосъдие.

- Какви мерки взимате на местно ниво?

- Обсъдихме проблема с окръжния прокурор и с директора на полицията. Имаме договорка при всеки следващ подобен случай за бърза реакция.

- А какво още трябва да се направи, за да се реши проблемът на регионално и национално ниво?

- Трябва веднага да се пишат административни актове за нарушаване на обществения ред със санкция от 1000 лв. И след това всичко останало.

- Т.е. да има парична глоба?

- Да, българинът най-тежко преживява, когато му бръкнеш в джоба. Друго не го интересува. И пак казвам, трябва да има правилно отношение и от медиите да следят докрай какво се е случило. Няма друг вариант.

- Кои медици най-често стават жертва на агресия?

- Може би спешните медици. Хората не използват по предназначение самото отделение и това определено оказва влияние. Там отиват всякакви граждани, които искат да бъдат обслужени на секундата. Тяхното състояние не е спешно, не ги интересува какви са оплакванията на другите пациенти има ли по-спешни състояния като инсулт или инфаркт, те искат да бъдат прегледани веднага. Последният случай например, за който ми докладваха, засяга човек с пришки на краката от обувки. Абсурдността на диагнозите, с които някой застава пред спешния кабинет, показва, че той е склонен да направи проблем. Ако човекът е адекватен, той не би отишъл по такъв повод в Спешното отделение. 70% от пациентите ходят пред спешния кабинет за неспешни състояния. И това нещо амортизира персонала.

- Казахте, че недостигът на медици оказва някакво влияние на агресията, как по-точно?

- Все повече медици бягат навън, а тези, които остават са малко и непрекъснато се налага вътрешни преразпределения, за да се осигури персонал. В отделенията не е чак така, но пред спешните кабинети има една тълпа от 50 човека, които един на друг си дават кураж едва ли не да правят революция. Ако имаше достатъчно кадри, нямаше да се налага лекарите от отделенията да слизат да работят в Спешното, а ще си има титуляри- по двама лекари и три сестри на смяна. Второ, ако отделението специално в МБАЛ-Силистра беше добре устроено с чакалня и предверие нямаше да има такова струпване от хора на толкова малко пространство. Ако има повече кадри, ще има и повече лични лекари, които ще си обръщат внимание на пациентите и няма да идват за всичко в Спешното отделение.

Facebook коментари