Сряда, 03 Март 2021 г.

Преди 10 години: Американският посланик обявява, че тяхна фирма иска да строи край Силистра най-голямата европейска слънчева централа

"AES биха искали да построят в България това, което би било най-голяма електрическа централа за слънчева енергия в Европа - 80 мегавата", това заявявя точно преди 10 години тогавашния посланикът на САЩ Джеймс Уорлик на брифинг с участието и на представители на американската компания AES Solar Energy, на който бяха представени възможностите за използване на слънчевата енергия в България.

Американците са готови да инвестират в България близо 400 млн. долара за построяването на това съоръжение и цената за българското правителство е "нула", казва посланикът, цитиран от БТА.

По думите му американската компания е в разговори с българското правителство от времето, в което той е посланик у нас, но все още няма отговор от българска страна.

Ако българското правителство отговори положително, AES могат да дойдат и да строят възможно най-скоро, казва посланикът. Той посочва, че съоръжението ще бъде построено на земя, която сега е неизползваемо летище край Силистра.

Според посланика тази инвестиция би направила България един от лидерите в света по отношение на слънчевата енергия.

Директорът на AES Solar Energy Боб Хемфил пък заявява, че от компанията са ентусиазирани за възможностите в България за слънчевата енергия. "Работим по проекта от около година, готови сме да започнем в момента, в който получим техническа поправка в закона за възобновяемата енергия",
заявява Хемфил.

Тази инвестиция не е осъществена, като много други в Силистра, но справка на "Кворум-Силистра" показва, че американската фирма все пак е успяла да реализира няколко свои проекти на територията на България - през 2010 година влиза в експлоатация ветроенергиен парк "Свети Никола" , а през юни 2011 в експлоатация влиза ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово". Фирмата е построила и депото за отпадъци до село Оброчище.

Facebook коментари